Нещо повече - има подаден сигнал в Икономическа полиция и

...
Нещо повече - има подаден сигнал в Икономическа полиция и
Коментари Харесай

Повторното преброяване на бюлетините за ОбС Бургас струвало 50 хил.лева, но експертите няма да получат и стотинка

Нещо повече - има подаден сигнал в " Икономическа полиция " и прокуратурата за подправяне на бюлетини 

Експертизата, обвързвана с повторното броене на бюлетините от изборите за общински съветници в, е остойностена на 50 хил.лева. Сумата трябвало да се раздели сред 11-те члена на комисията през чиито ръце през декември минаха 60-те хиляди бюлетини от вота за Общински съвет на Бургас, научи Флагман.бг.

Около самата експертиза обаче се развихри сериозен скандал и шестима от членовете я подписаха с изключително мнение, поради което Административният съд в Бургас отхвърли да я одобри и да заплати на „ преброителите “.

Сред така наречен “жури “, което 20-ина дни одитираше работата на секционните комисии от вота през октомври, изпъкваха имената на служителя на ИАРА, по-известен с прозвището Машината, на хард опозиционера от, медийния консултант на депутата от ПП-ДБ Константин Бачийски –, някогашен национален фаворит, само че от Политическа партия „ Възраждане “, Дочка Иванова, Николина Кънчева, Живко Бойчев и Жулиета Едрева.

Именно последната от изброените е подала тъжба в съда и упорства нейното заплащане да бъде изплатено, изтъквайки, че си е свършила работата. Едрева е попаднала в състава на комисията като предложение на жалбоподателя Политическа партия и в юридическите среди с интерес ще наблюдават развиването на правосъдния проблем, който е без аналог в България.

Интересен колорит е, че хонорарът на преброителите би трябвало да се заплати от жалбоподателя – Политическа партия СЕК. От партията са подали през декември 7 хил.лева. 50-те хил.лева са изчислени въз основата на отработените часове по Закона за правосъдната власт, само че сумата не е импортирана, тъй като не е изискуема. Ситуацията може да се промени при изговаряне в интерес на Едрева от различен състав на Административния съд.

Това обаче не е единственият проблем с тази експертиза, защото към този момент има и престъпен колорит, научи Флагман.бг от извънредно меродавен източник.

Двама от юристите на заинтригуваните страни (общински съветници от сегашния Общински съвет, б.р.) са подали сигнал в " Икономическа полиция " към ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас и Районна прокуратура. Те настояват, че при преброяването са дописвани бюлетини. Посочени са доказателства против три лица – двама от специалистите, назначени от съда и един наблюдаващ, който бил с непрекъснато наличие в залата.

Според изказванията в сигнала, в развой на повторното броене от купчинката на невалидните бюлетини били отделяни такива без маркиран номер за партия, а единствено с преференция, след което в допълнение била маркирана избрана политическа мощ и бюлетините връщани назад. Действието завършвало с гледище за преразглеждане на невалидните бюлетини, които към този момент си изглеждали изцяло постоянни.

Дали това фактически се е случвало или е част от политическата игра и опит да се шиканира делото, ще откри Икономическа полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас.

В същото време през днешния ден се организира следващо съвещание по делото за избора на бургаския общински съвет. Още преди празниците Административният съд реши, че ще назначи нова експертиза. Т.е. – трето броене на 60-те хиляди бюлетини. Този път магистратите взеха решение сами да дефинират състава на комисията, а не да оставят право на страните да посочат фрагменти.

5-имата членове имаха период до 5 януари да се оправят с работата, само че времето се оказа извънредно незадоволително. Заради това през днешния ден съдът удължи периода доникъде на февруари. Ако има основни разминавания в резултатите, регистрирани пред октомври и тези от преброяването на специалистите, ще се назначи спомагателна експертиза за преизчисляване на мандатите.

На жалбоподателите от Политическа партия СЕК не им доближават единствено 34 гласа за още един мандат, а четвъртият консултант на Политическа партия „ Възраждане “ е на границата. Разбира се не е изключена и по-сериозно разбъркване, обвързвано с намаляването на парламентаристите от Политическа партия ГЕРБ или Българска социалистическа партия.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР