Нещо е в ход на пазара на медта, пише Деивид ...

Нещо е в ход на пазара на медта, пише Деивид

Не зад всеки ръст при суровините стои пазарна манипулация

Нещо е в ход на маркета на медта, написа Деивид Фиклинг за Bloomberg.

След като се движеше странично от началото на май, срок , в който повечето други индустриални метали поскъпнаха, стойностите на медта се повишиха през последните дни. Бенчмарковите тримесечните форуърдни контракти на Лондонската железна борса (LME) затвориха в понеделник с 14% растеж от началото на месеца. Кешовите контракти за незабавна доставка са поскъпнали с 26% за срока . Най-драматично е, че спредът сред двете стойности - постоянно разглеждан като индикатор за фундаменталното издирване , защото консуматорите , които в действителност се нуждаят от метала, рядко могат да чакат - се увеличи до над 1000 $ за метричен звук , почти една десета от форуърдната стойност от 10 196 долара/тон.Още по тематиката

Такова бурно движение при суровините постоянно провокира подозрения за операция на маркета - когато мощен търговец държи толкоз доста от наличните ресурси , че реалните консуматори са принудени да предложат екстремни стойности , което му обезпечава положителни облаги . Един операция оказа помощ да се достигне рекордна стойност на среброто през 1980 година (и по този начин вдъхнови сюжета на комедията от 1983 година „ Търговски средища “). Неуспешна операция при цинка през 1992 година докара до раждането на Glencore от останките на именития търговец на суровинии Marc Rich & Co. Друга пазарна операция (при ориза) допринесе за рухването на тайландския министър председател Шинаватра през 2014 година

Разбира се, един горист частен търговец на първични материали е извънредно деен на маркета на мед напоследък . Trafigura Beheer BV изтегли значителна част от медта, изведена от складовете на LME през последните месеци, оповестиха осведомени тази седмица. LME въведе специални временни разпоредби във вторник, „ с цел да обезпечи ред на маркета “, а финансовият блог ZeroHedge разказва Trafigura като „ виновника за хаоса на маркетите на мед “.

Потърсете друга суровина в далечния завършек на света и движението при медта наподобява напряко „ спящо”. Термичните въглища, търгувани на китайската суровинна борса в Джънджоу, са скочили с 32% от началото на месеца, отчитайки растеж от 161% от началото на годината. За следващ път се обвиняват липсващите материални ресурси .

Много по-трудно е да се отдаде това на дейностите на нечестни търговци на първични материали . Китайските маркети са далеч по-доминирани от вложители на дребно, в сравнение с техните еквиваленти в други страни, както се съзира от по-високата скорост на покупко-продажба (професионалистите се пробват да не заплащат борсовите такси, свързани с транзакциите, в случай че в действителност не се налага).

Основните играчи на маркета на термални въглища са най-вече държавна благосъстоятелност : добивни фирми като China Coal Energy, комунални услуги като Huadian Power International или минни компании като China Shenhua Energy. По този метод има малко от естественото напрежение на LME: Всички играчи се напътстват от държавното управление , както се видя от срутва в стойностите на въглищата в сряда, откакто икономическите плановици на Пекин дадоха обещание нови ограничения за преодоляване на растежа в стойността .
1 --> Още по тематиката :

 видео  видео  видео Още по тематаШоково повишаване на паз

Източник: investor.bg