Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да

...
Нещата, за които не се замисляте у дома, могат да
Коментари Харесай

Навиците, с които да внимаваме, когато пътуваме в чужди страни

Нещата, за които не се замисляте вкъщи, могат да шокират хората другаде. Вероятно ще срещнете схващане като чужденци, които не познават локалните обичаи, само че е по-добре да внимавате със следните привички.

1. Бакшишът.  У нас бакшишът е целесъобразен, само че въпреки всичко клиентът преценя, дали и колко да даде. Означава, че си удовлетворен от обслужването. В Съединени американски щати обаче е нещо наложително. Да не оставиш бакшиш, даже при най-посредствено обслужване, е неприемлива неучтивост. Другаде, да вземем за пример в Япония или Южна Корея, бакшишът е нещо неразбираемо, дори оскърбително. Могат да ви догонят по улицата, с цел да ви върнат парите.

2.  Къде се возиш в таксито.  За вас няма значение къде ще седнете, нали? Но в градове като Ню Йорк и Пекин водачът с тежка въздишка и голямо отегчение ще реалокира вестниците и обяда си от предната седалка, в случай че тръгнете да сядате до него (или нея). Във Франция, Испания и Португалия ситуацията е повече или по-малко сходно. Можете да срещнете възмутено-озадачен взор, до момента в който ви сочат задната седалка. От друга страна, в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел, елементи от Ирландия и Шотландия, да се качите на задната седалка, когато предната е свободна, е неуважително. Там това е въпрос на тъждество.

3. Вдигнат палец.  За вас може да е утвърдителен жест, само че в Близкия Изток, Латинска Америка, Западна Африка, частично в Русия и Гърция, е същото като да покажеш междинен пръст.

4. Да се смееш с отворена уста.  В Япония шумният смях, в който може да ви се преброят кътниците е грубиянщина - по този начин, както е на доста места е да мляскаш с отворена уста.

5. Да бъдеш " почти " в точния момент.  Да закъснееш с " десетина " минути в страни като Германия, Швейцария и Англия значи, че не цениш времето на хората. Да пристигнеш тъкмо в точния момент, в случай че си канен на посетители в Южна Америка или в Гърция, е съвсем толкоз неприятно, едвам цъфнеш на вратата час по-рано.

6. Да държиш една ръка в джоба.  В Турция и на други места, да вземем за пример в Южна Корея, това се смята за нахален жест.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР