Нещата се поуспокоиха, заяви днес върховният представител на ЕС по

...
Нещата се поуспокоиха, заяви днес върховният представител на ЕС по
Коментари Харесай

Жозеп Борел за обстановката в Русия: Нещата се поуспокоиха

Нещата се поуспокоиха, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка ситуацията в Русия от последните дни. Някои събития ми припомнят за 1917 година и за повтаряне на историята - първо като покруса, след това - като комедия, заключи той.

Борел изнесе лекция в Института на Европейски Съюз по въпросите на сигурността. Политиката на силата се завърна и трансформира света, уточни той. Според него на думата " сигурност " би трябвало да се гледа необятно - освен като въпрос, обвързван с военна опасност.

Надпреварата във въоръжаването е повсеместна, всичко се трансформира в оръжие. Бяхме подвластни от съветския газ и оставаме подвластни за значими първични материали от Китай. Технологиите ще бъдат ключ в стратегическата конкуренция за предимство, добави Борел.

По неговите думи, с изключение на преход към цифровизация и запазване на околната среда, Европейски Съюз би трябвало да предприеме промени и във връзка с сигурността. Трябва да виждаме света от гледната точка на сигурността, а не толкоз на търговията и върховенството на закона, съобщи той.

Борел призна, че поради нуждата от единогласие при взимането на решенията на Европейски Съюз от региона на външната политика, се постанова от време на време гласуването да бъде пренасочвано като част от европейската комерсиална политика, където единогласие не е належащо, съобщи Българска телеграфна агенция.

Дезинформацията също е част от въпроса за сигурността, изобличихме над 15 хиляди случая на сходни акции, в това число с опити за интервенция в европейския политически живот, означи той.

Трябва да защитим сигурността, само че и свободата да разцъфтява. Борбата с дезинформацията не би трябвало да ощетява свободата на изложение. Действията за ограничение на заканите не би трябвало да засягат отворената стопанска система, заключи Борел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР