Нещата не отиват на добре със “Старлайнър. Photo credit :

...
Нещата не отиват на добре със “Старлайнър. Photo credit :
Коментари Харесай

Пред Старлайнър има само три възможности

Нещата не отиват на добре със “Старлайнър ”. Photo credit: ULA

Пилотираният галактически транспортен съд на Боинг “Старлайнър ” се трансформира в същинско имиджово и финансово задължение за компанията, откакто стана ясно, че са открити нови повреди и се натрупват нови отлагания. Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника припомня, че Боинг действително разполага единствено с три избора – и нито един от тях не е прелъстителен.

В своя материал Бъргър припомня, че началото на “Старлайнър ” е положено през 2009 година от самата компания, като тогавашният програмен управител на Боинг Кийт Рийли оповестява: “Ние имаме огромно предпочитание да създадем сериозна инвестиция за проучвания и разработки ”. В действителността Боинг не прави никакви съществени вложения, а в противен случай – усвоява $4.2 милиарда $ от НАСА, близо 2 пъти повече от СпейсЕкс (фирмата на Мъск получава $2.6 милиарда). Договорите на СпейсЕкс и Боинг обаче са подписани за закрепена сума – НАСА по никакъв метод не се усеща задължена да избавя фирмите, в случай че не се оправят добре – и в случай че има непредвидени разноски, компаниите сами би трябвало да си ги покриват.

Ето за какво ситуацията е тежко за Боинг – нито една от вариантите пред “Старлайнър ” не е добра, тъй като е обвързвана със загуби.

Първата алтернатива за компанията (към която понастоящем тя се придържа) е да заделя част от вътрешните си доходи за нужните поправки, до момента в който “Старлайнър ” извърши тестов пилотиран полет до МКС с астронавтите на НАСА Съни Уилиамс и Бъч Уилмор. След това Боинг би трябвало да организира шестте си планувани задачи до 2030 година. Проблемът на тази алтернатива е, че даже и всичките механически проблеми на “Старлайнър ” да бъдат преодолени, НАСА към този момент е дала тези $4.2 милиарда авансово, а те са усвоени – т.е. когато корабът стартира да извозва астронавти, Боинг ще е на загуба.

Втората алтернатива е Боинг да прекрати напълно работата по “Старлайнър ” и да приключи контракта с НАСА едностранно. Това е единственият метод, по който Боинг ще спре да се охарчва за оправянето на безконечните механически проблеми с кораба. Но цената ще бъде извънредно тежка – първо, имиджова, тъй като Боинг ще се потвърди като неспособна компания и ще е в неизгодна позиция в бъдеще да печели контракти за галактически планове. И второ, евентуално Боинг ще дължи неустойки на НАСА.

Третата алтернатива е Боинг да удвои вложенията си и да вложи тези запаси, които трябваше да вложи още преди 5-10 години, с цел да се трансформира “Старлайнър ” в безвреден и благонадежден галактически транспортен съд. Нещо повече – компанията още занапред би трябвало да влага, с цел да подсигури, че корабът има бъдеще след осъществяването на шестте постоянни задачи за НАСА. Това означа, че би трябвало да бъдат издигнати още кораби (засега са направени единствено два “Старлайнър ”-а) и да се откри различна ракета, когато “Атлас 5 ” (с съветски мотори “РД-180 ”) спре да лети.

Тази последна алтернатива е най-разумна, само че не е евтина. Бъргър счита, че евентуално в случай че “Старлайнър ” въобще полети, програмата ще куцука, до момента в който Боинг извърши шестте си постоянни задачи. И след това… какво? Ракетите “Атлас 5 ” с “РД-180 ” ще свършат. Прожекторите ще бъдат изключени. Това ще е краят.

Но дали? “Ние организираме диалози за бъдещето на “Старлайнър ” и по какъв начин ще продължим напред ”, оповестява Марк Напи, вицепрезидент на Боинг и програмен управител на “Старлайнър ”. “За да продължим да летим, би трябвало да вземем решения за това коя ракета ще употребяваме. За да достигнем избрана полетна периодичност, би трябвало да построим още модули. Това са полемиките, които имаме с управлението. Какви вложения са нужни. Клиентите, които са там и на които ще разчитаме, с цел да приключим бизнес обосновката. Как ще продължим напред с тези променливи ”.

Но бруталната действителност, написа Бъргър, е, че природата на Боинг към този момент не включва вдишване на опасности и лични вложения. Нещо повече – комерсиалният пазар не наподобява постоянен, а конкуренцията със СпейсЕкс ще е доста тежка. Фирмата на Мъск към този момент е изстреляла 10 пилотирани кораба на цена доста по-ниска от тази на “Старлайнър ”. Биха ли дали клиентите повече пари за услуга, която не е потвърдена?

Истината, както споделя някогашната зам. администраторка на НАСА Лори Гарвър е, че в случай че Боинг знаеше какво щеше да се случи със “Старлайнър ”, компанията в никакъв случай нямаше да почне работа по кораба и да влезе в надпреварата на НАСА.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР