Несъгласията между политическите сили в България може да се решат

...
Несъгласията между политическите сили в България може да се решат
Коментари Харесай

Турски анализатор: ДПС и Възраждане ще имат ролята на балансьори

Несъгласията сред политическите сили в България може да се решат посредством разговор, счита турският анализатор Кадер Йозлем, специалист по интернационалните връзки. Той уточни също по този начин, че резултатът от гласуването на 2 април в Турция не е бил неочакван.

" Резултатът от гласуването в Турция не сервира изненада. Оправда се прогнозата, която бях направил, че изборната интензивност в Турция ще бъде по-висока по отношение на вота през октомври м.г. макар умората от поредицата избори, макар разочарованието от нежеланието на политическите сили да намерят излаз от политическата рецесия, макар нежеланието на гласоподавателите в България да гласоподават ”, сподели той в първи коментар за Българска телеграфна агенция след вота.

С гласовете, които получи на парламентарните избори на 2 април, Движението за права и свободи (ДПС) е водач в гласуването зад граница. В Турция 70 хиляди български жители са дали своя избор за Движение за права и свободи, при 95,93 на 100 обработени протоколи. В съпоставяне с предходния избор през октомври партията получи с 12 хиляди повече гласове на доверие. В България Движение за права и свободи се подреди на четвърто място след ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Възраждане.

В отговор на въпрос дали на фона на разпределението на гласовете има и каква е вероятността за сформиране на държавно управление в България, Йозлем оцени възможностите като дребни.

“В България през есента предстоят локални избори. Тази алтернатива може да провокира отвращение у партиите да сформират устойчиво съдружно държавно управление. Погледнато от тази позиция такава възможност наподобява мъчно постижима ", разяснява специалистът. Той означи, че разпределението на гласовете сред партиите основава една " съвсем патова обстановка ".
" Но не е невероятно да се откри излаз. Може (кризата) да се преодолее по пътя на разговора. Движение за права и свободи ще следва линията да се включи в една възможна бъдеща коалиция. Но е под въпрос дали това ще бъде предпочетено ", добави Йозлем.

Експертът означи още, че с изключение на Движение за права и свободи и Възраждане имат ролята на балансьор при настоящето систематизиране на местата в Народното събрание.

" В умозаключение ще подчертая, че даже да се сформира държавно управление, не считам, че то ще бъде дълготрайно “, съобщи турският анализатор.
В публикация за изборите в неделя турският новинарски уебсайт Хаберлер открои зародилата след вота нужда от договаряния за сформиране на съдружно държавно управление поради обстоятелството, че нито една от партиите не получава устойчиво болшинство.

" Послание за съдружно държавно управление излезе от урните в България ", означи и държавната турска телевизия ТРТ Хабер.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР