Несъгласието е съсредоточено върху броя на хората, които да присъстват

...
Несъгласието е съсредоточено върху броя на хората, които да присъстват
Коментари Харесай

Напрежение между църковни лидери и израелската полиция заради Благодатния огън в Йерусалим

Несъгласието е концентрирано върху броя на хората, които да участват на спускането на Благодатния огън - едно от най-важните събития в православната християнска процедура. През предходните години хиляди богомолци се тълпяха в храма и отвън църквата без ограничавания.

Миналата година обаче полицията стартира да постанова ограничавания, с цел да предотврати сблъскване, като това довело до нещастието в Мерон през 2021 година, при която починаха 45 души, а други 150 бяха ранени. Както и предходната година, полицията лимитира размера на хората в храма до 1800 души - духовници и поклонници вътре в църквата и още 1200 във външния двор. Полицията съобщи, че тези числа се основават на размера на църквата и броя на изходите.

Ръководителите на Римокатолическата черква, Латинската черква и Арменската апостолическа черква настояват, че храмът умерено може да побере 10 000 богомолци .

Димитри Дилиани, ръководител на Националната християнска коалиция в Светите земи, съобщи пред новинарската организация ТПС, че рестриктивните мерки са наложени едностранно от полицията.

" Това не е съглашение, както твърди полицията, а нейно случайно решение, взето под управлението на новия министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир ", сподели Дилиани.

" Ние по този начин или другояче ще влезем и ще позволим на полицията да ни задържи пред десетките задгранични камери на медии на християнски страни от целия свят ", сподели още Дилиани.

Миналата година избухнаха няколко неголеми стълкновения, когато богомолците се пробваха да си проправят път през полицията към храма.

В изказване, оповестено от Йерусалимската православна патриаршия в съгласуваност с водачите на други християнски деноминации, те нарекоха рестриктивните мерки " тежки " и намекнаха, че ще се опълчват на полицейските ограничавания.

" Ние ще продължим да поддържаме откритите традиции и церемонията ще се организира по обичая, датиращ от две хилядолетия и всички, които желаят да се поклонят дружно с нас, са поканени да участват ", се споделя в изказването.

Но полицейските чиновници обявиха, че са загрижени само за публичната сигурност.

" Искам да подчертая, че главната ни грижа е сигурността на поклонниците, които идват в Стария град. Данните бяха предоставени от инженера по сигурността, който направи оценка на размерите на църквата ", съобщи пред кореспонденти основният контрольор Йорам Сегал от районното полицейско ръководство в Йерусалим.

Сегал акцентира, че Старият град на Йерусалим ще бъде цялостен с мюсюлмански богомолци, отбелязващи ислямския месец Рамазан, и юдейски богомолци, празнуващи Шабат в същия ден.

" Ще контролираме придвижването на множеството от хора ", сподели Сегал.

За да се ограничи броят на хората и да се предотвратят конфликтите сред християни, юдеи и мюсюлмани, полицията ще построи няколко контролно-пропускателни пункта в Стария град на Йерусалим.

Според доктрината на Източноправославното християнство в събота след Разпети петък в църквата снизхожда Благодатен огън. Гръцкият патриарх възпламенява две свещи от пламъка, от които се възпламеняват други свещи и факли. Специални самолети транспортират огъня до други източноправославни страни.

Църквата на Гроба Господен се намира на мястото, където съгласно християните Исус е бил разпнат на кръст и по-късно е възкръснал. Първата черква, издигната от император Константин I, е разрушена при пожар и е възобновена през 630 година

На 25 март 2020 година израелските здравни управляващи подреждат църквата да бъде затворена заради пандемия от КОВИД. На църквата е позволено да отвори порти още веднъж на 24 май.

Църквата се управлява от водачите на разнообразни християнски деноминации според изискванията на съглашение за статукво от 1757 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР