нес великият Джон Ленън щеше да навърши 80 години.Джон Ленън

...
нес великият Джон Ленън щеше да навърши 80 години.Джон Ленън
Коментари Харесай

Днес той щеше да навърши 80 години

нес великият Джон Ленън щеше да навърши 80 години.

Джон Ленън е музикант, текстописец, държавник, художник, артист и публицист, роден на 9 октомври през 1940 година в Ливърпул, Англия и умрял 8 декември 1980 година, в Ню Йорк, Съединени американски щати.

Ленън е една от най-влиятелните и известни персони в поп културата на XX век.

Придобива международна популярност като член и водеща фигура в рок групировката Бийтълс, получила интернационална популярност през 60-те години. Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от обичайни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в обществено ангажирани текстове, а състава стартира да опитва с разнообразни музикални течения.

Името на Ленън не се свързва единствено с музикалната му кариера, само че и с световната идея за мир на планетата.

Привържениците на Джон го помнят като надарен музикант, артист, композитор, художник, публицист и създател на популярната ливърпулска четворка "The Beatles ". Характерна негова линия е и бунтарския му манталитет.

Един от най-емблематичните моменти в живота му е когато с втората си брачна половинка Йоко Оно провежда митинг по време на медения си месец през 1969 година Двойката кани публицисти в хотелската си стая като проява на противоречие с войната във Виетнам.

A post shared by (@johnlennon) on Sep 26, 2020 at 4:09am PDT

Ленън се трансформира в икона на хипидвижението, а неговите песни се трансформират в знак на концепцията за международен мир и обич. Идеал, който изпълнителят следва през целия си живот.

Той е и един от главните създатели на песни в "Бийтълс " дружно с Пол Маккартни. Макар групата "Бийтълс " да се разпада през 1970 година, тя продава над 1 милиард албума по света.

"Imagine " пък е най-популярният солов албум на Джон Ленън, който излиза през 1971 година

Едноименната ария става всекидневен химн на деятелите за мир по целия свят. Тя е и формалната ария на правозащитната организация "Амнести интереншънъл ".

A post shared by (@johnlennon) on Oct 8, 2020 at 3:58pm PDT

Музикантът е убит от собствен обожател, търсещ популярност, през 1980 година с 5 патрона към 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. Тогава Ленън е на 40 години.

Убиецът Марк Чапмaн убива музикалната звезда няколко часа откакто е взел подпис от своя идол.

Трагичната крах предизвика всеобщи митинги и безмълвни демонстрации по целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР