Неразделна част от най-новата ни история са имената на няколко

...
Неразделна част от най-новата ни история са имената на няколко
Коментари Харесай

Румен Русев – архитектът, който възроди “Красно село” и “Младост”

Неразделна част от най-новата ни история са имената на няколко служебни министър председатели, извадили България от тежки рецесии и изпълнили късото си ръководство с мъдрост. Онова, което малко на брой знаят е, че в столицата има персона, като че ли призвана да извършва в тишина и непримиримост длъжността “служебен ” кмет, внасяйки ред в хаоса, завещан от предшествениците му.

Това е арх. Румен Русев, краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на регион “Красно Село ”. Той бе определен от Столичния общински съвет с впечатляващо единогласие на 27 април т.г., откакто малко по-рано тогавашната кметица бе отстранена от съда поради колосален спор на ползи и незаконна немарливост, коствала живота на почтено дете.

Новият пост е същинско дежа вю за досегашния ръководител на СОС, който през 2018 година, още веднъж на пожар бе командирован да избавя различен затъващ регион - “Младост ”, чиято кметица пък бе задържана и наказана за корупция и злоупотреби.

Въпреки, че всяко от двете кметства, поверени в ръцете на арх. Русев, има друг образ и специфичност, общото кратно сред тях е, че те изживяват същински подем под ръководството на инженера-градоустройственик. За по-малко от месец след встъпването му в служба, жителите и на двата региона признават, че като по знамение стартират да се ремонтират вътрешни улици, пейки и детски площадки се появяват безусловно за една нощ, а забатачени от предшествениците му планове възкръсват за нов живот, създавайки работни места, нова инфраструктура и несъмнено - естетическа приятност за жителите им.

Най-скъпата облага за жителите на “Красно село ” е новооткритата детска ясла за 40 деца, която по предложение на краткотрайния кмет и с помощта на Столична община е била конфискувана като обект от предходното управление на региона, с цел да да бъде довършена.

Арх. Русев с оскърбление и болежка споделя, че  за жалост, има доста сходни обекти в “Красно село ”, най-много по този начин нужната за хората детска градина, която е забавена повече от две години от остарялата кметица. “За два-три месеца успяхме да приключим проектирането, да съгласуваме всички визи в експлоатационните сдружения, да намеря и назнача контрол, с цел да напиша оценка за сходство. Нещата, свързани с детските градини и с учебните заведения - някогашната администрация на региона е абдикирала тотално, нищо не е предписание за жалост. Както знаете, Столична община отпускаше на всички региони доста пари за правенето на тротоари, само че в “Красно село ” не е било правено безусловно нищо. Детски площадки не са били поддържани – сега се вършат поправки на някои от тях. В небезизвестния парк " Хиподрума " в този момент поставихме тенис маси, нови пейки и почистихме и игрищата, с цел да могат децата да спортуват, само че всичко това съумях да го направя последните два-три месеца ”, с облекчение прави равносметка той.

Същото облекчение преди шест години изпитаха и софиянците от “Младост ”, които за година и малко получиха облагородени зелени площи, детски градини и нови жилищни здания, както и такива с публично значение.

Точно в тази тенденция съперниците на Русев насочат най-вече рецензии, обвинявайки го, че при ръководството му строителството кипи. “Щом един план е легален, той ще бъде изпълнен ”, безапелационен е кметът на Красно Село, давайки си сметка, че тъкмо строителните планове обслужват потребностите на непрекъснато растящата ни столица.

До края на късия си мандат арх. Русев възнамерява да построи още една детска градина в ж.к. " Славия ". “Тя ще бъде за пет групи, само че нямам доверие в околните два месеца да съумея да провеждам поръчка, тъй като е обвързвано с много предварителна подготовка и доста неща, които би трябвало да се създадат преди да стартира самото планиране. За всяко едно нещо се изисква време, което си е по закони и по наредби ”, пунктуално коментира градоначалникът, който е замислил да направи и футболно игрище за жителите на “Хиподрума ”.

Има ли рецепта за сполучлив мандат, пък въпреки и къс, се питат бъдещите претенденти за София. Освен надълбоко вродената честност и родолюбие, присъщи за арх. Русев, триумфите му могат да се обяснят и с впечатляващата биография. Има приключено висше обучение в компетентност " Инженер по пътно строителство " и компетентност " Архитектура ". Административният му опит е като заместник-кмет на Столичната община - Район " Младост " от 15.03.2017 година до 04.06.2018 година, както и на краткотрайно изпълняващ длъжността кмет още веднъж на “Младост ” и на “Красно село ”. Участва в комисиите по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, както и по запазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

Доброто име, което кметът построи измежду жителите на София резонно поражда въпроса няма ли по какъв начин в ръцете само че персони с неговия обсег, усърдие и почтеност да бъдат поверени съдбините на столицата, най-малко за един, само че този път цялостен мандат? “Все още повеждам диалози ”, сбит е архитектът и още веднъж се залавя за работа, тъй като тя чака точно на хора като него.

Източник: crimesbg.com


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР