Неразбирателството между двете основни федерация по шахмат продължава. Председателят на

...
Неразбирателството между двете основни федерация по шахмат продължава. Председателят на
Коментари Харесай

Отново разнобой в шаха

Неразбирателството сред двете съществени федерация по шахмат продължава. Председателят на Българска спортна федерация по шахмат Милен Василев отхвърли апела на БФШ 2022 за обединяване. Той даде взаимна конференция с гросмайстор Антоанета Стефанова, която бе възнаградена за Спортист №1 на месец януари.

Василев съобщи, че обединяване в допустимо единствено в БСФШ, тъй като тя е лицензирана от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз.

„ Искам да благодаря на нашите спонсори за лагера. Предвиждаме още един подобен преди самата олимпиада, с цел да се стикова тимът в последния миг. От Европейското през април още веднъж чакаме медали. Тежко е ситуацията, нямаме финансово финансиране, само че не ни стопира да реализираме триумфи. Проблем си е за федерацията, гледаме това да не рефлектира върху нашите състезатели.

Главното финансиране отива в лицензираната федерация, която все още е БФШ 2022. Ще настояваме по Закона за спорта да бъде лишен техния лиценз. Проблемът е, че те в никакъв случай не са били лицензирани, с цел да им бъде лишен лиценза “, стартира Василев.

„ Мисля, че е моментът да отговоря на БФШ 2022. Няма по какъв начин да има обединяване в тяхната федерация. Те не са членове на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз. Ако аз стана съпредседател на БФШ 2022, значи да зачерта всички старания на нашия екип единствено с цел да има обединяване, което не е задоволително. Може да има обединяване единствено на БСШФ, която е член на ФИДЕ. Който желае, да заповяда и да създадем обединяване с клубовете. Единствено в нашата федерация, която е притежател на международните права “, сподели той във връзка с апела на БФШ от по-рано.

„ Не е офанзива против БФШ 2022. Просто ще уведомим публично ММС, че имаме призната федерация от ФИДЕ и те би трябвало да подхващат ограничения (по отнемането на дадения им пожизнен лиценз) “.

Европейската вицешампионка по интензивен шахмат Антоанета Стефанова също приказва за проблемите на българския шахмат, идния лагер-сбор във Велинград и задачите си в близко бъдеще.

„ Благодаря за признанието. Спортист на месеца за четвърти път за мен е доста значимо самопризнание за нашия спорт. Виждам, че почти на десетина години ме избирате за Спортист на месеца. Радвам се, че съм тук. От на следващия ден стартира лагер-сбор на женския национал тим, обезпечен от БСФШ. Аз не си припомням по кое време за последно сме имали 10-дневен лагер-сбор. Ще сме в доста прекрасен хотел във Велинград. Надявам се да ни помогне за Европейското самостоятелно. При нас всичко е динамично. Нямаме време да се насладим на триумфите. Веднага се работи за идващото съревнование. Целта тази година е и Олимпиадата в Унгария, както и самостоятелното Световно. Надявам се да ни подкрепяте както в този момент и да се виждаме по такива мотиви “, стартира тя.

„ Един състезател, с цел да има триумфи дълги години, значи, че има семейство, което седи зад него. В моя случай това е Иван. Не единствено че ми оказва помощ шахматно, само че и житейски. Благодаря и на Милен, и на целия екип на федерацията. Борбата за правдивост в шахмата се води от много време. Наистина съм щастлива, че резултатите го демонстрират “, продължи Стефанова.

„ Това, че нямаме лагери нормално се дължи на липса на средства, а не на липса на потребност. Имаме потребност от тренировки онлайн. При нас най-големия проблем е систематичната работа с треньор. Много хора споделят за какво са треньори и тренировки, нали имате компютри. Да, имаме достъп до всякаква информация, само че компютърът не може да е треньор. Гледаме и проучваме позиции. Всеки вижда шаха по друг метод. Иван е работил с няколко международни първенци. Може да изясни за какво е толкоз значима работата онлайн. На компютъра няма по какъв начин да стане ”, изясни шампионката ни за какво са нужни лагери в шахмата.

„ Проблемите в шахмата са доста съществени поради финансовите злоупотреби от 2011 година. Издадени са присъди и това са обстоятелства. Държавата не си търси парите от никого съответно. Би било хубаво всички да се обединим, само че следва да загубим шахматния дом „ Гешев “. Нашите девойки дебютираха чак в този момент на Европейско, а можеха да го създадат преди четири години. Миналата година беше даден лиценз от ММС на БФШ 2022 и не е обикновено. Виждате ние какви резултати реализираме без една стотинка държавно финансиране. Постигнахме първи златен орден в историята на България от отборно съревнование. Тази тематика ми е доста прочувствена. Говорим едно и също. Продължаваме да губим години и за мен е закононарушение. Имаше одити, имало е нарушавания. Има всевъзможни процедури. Не знам дали лицензът ще бъде взет на БФШ 2022. Ние нямаме срещу обединяването, само че би трябвало да се случи там, където сме членове на ФИДЕ, с цел да може нашите деца да вземат участие на Европейски шампионати. Толкова години не можехме да играем под български байрак. Не разбирам за какво се предлага още веднъж вид България да загуби лиценза си ”, разяснява горещата тематика за обединяване в шахмата. По-рано през днешния ден такова предложение направиха от Българска шахматна федерация 2022.

„ Звучи ми необичайно БФШ 2022 да приказват за обединяване, а от самото начало пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят каузи в Лозана. Българският шах към момента има да заплаща дълг от 16 хиляди евра. Въпреки че не са наши задължения, в този момент ние като членове на Европейския шахматен съюз би трябвало да плащаме пари. Не беше неприятно вместо да се почват нови каузи, да се покрият старите отговорности. Абсолютно всеки е добре пристигнал, не сме изключвали клубове. Няма и да го вършим, в случай че някой има друго мнение. Обединението ще стане по един натурален метод. Държавата не може да е непряк наблюдаващ, с цел да може състезателите да си гледаме шаха и да не се занимаваме с други неща. Младите би трябвало да имат най-хубавите условия или най-малко нелоши от другите ”, сподели още Антоанета Стефанова, като означи, че става доста прочувствена по тематиката и счита, че има недоумение за казуса от страна на Министерството на младежта и спорта.

Гросмайстор Иван Чепаринов също взе отношение за потребността от лагери и част от проблемите в спорта.

„ Винаги сме имали доста мощни шахматисти. Надявам се да се върнат тези положителни времена и идващите генерации да са също толкоз сполучливи. С Топалов правихме лагери всеки месец. За мача за Световната купа два месеца се готвихме. Последно помагах на номер 3 в света. Почти шест месеца му помагах. Много е значимо за подготовката изключително в случай че се бориш за купа. В България съм участвал на един лагер от 2001-ва година. Малко е несериозно. Винаги е било заради липса на финанси “, сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР