Неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на

...
Неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: За здравето на световната икономика е много важно ваксинирането да се ускори

Неравномерната имунизация в страните слага под риск по-бързото превъзмогване на последствията от пандемията. Това съобщи пред БНР Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Тя също по този начин сподели, че покачващата се инфлация е преходна.

„ Засега знаците, които следим, ни дават съображение да чакаме че инфлацията ще бъде преходна. Разбира се, това зависи от скоростта на възобновяване и от това до каква степен то е отмерено по света. Най-големият риск идва от това, че заради разликата в равнището на имунизиране и разликата във фискалните благоприятни условия за поддръжка на стопанските системи, дистанцията сред развитите страни и част от страните с нови пазарни стопански системи и останалия свят от ден на ден се задълбочава “, разяснява Георгиева по време на форума „ Тук-Там Кариерен Кошер 2021 ".

По думите ѝ това е значимо за развитите страни, тъй като в случай че развиващият се свят продължава да изостава спирането на веригата за доставки е под по-голям риск. „ Именно това спиране довежда до доста неравномерно развиване в индустрията. Виждаме какво стана с чиповете. Резултатът се усеща по целия свят “, добави тя.

„ За здравето на международната стопанска система е доста значимо имунизирането по света да се форсира. От МВФ поставихме реалистична цел – до края на тази година минимум 40% да бъде равнището на имунизиране във всяка страната, а доникъде на идната то да доближи 60%. Това са параметрите, при които тази нееднаквост в развиването най-вероятно ще бъде овладяна “, каза  Управляващият шеф на Международния валутен фонд.

Георгиева съобщи, че инфлацията е преходна и към този момент не буди съществено терзание. По думите ѝ централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, в случай че процесът излезе от здравословния ритъм и той се крие главно във опцията за повишаване на лихвените нива.

„ Вече виждаме в страни, където инфлационните процеси са по-дълбоки и възобновяване е по-слабо, че централните банки подвигат лихвените проценти и лимитират потреблението на ограничения за стимулиране на стопанската система. Русия и Бразилия към този момент го направиха. Виждаме такава наклонност в Мексико и там, където този проблем става по-сериозен. Ако обаче редовно значими централни банки са принудени да подхващат сходни ограничения, като да вземем за пример тази на Съединени американски щати, мярката за преодоляване на инфлацията може да се трансформира в различен сериозен проблем – този с дълга. “, добави тя.

Георгиева също по този начин прикани българите да се имунизират по-активно.

„ Притесняващо е, тъй като виждаме, че в другите страни в Европа, където имунизирането е на по-високо равнище, действието на стопанската система се форсира. В България имаме по-малко дейна акция за имунизирането и в същото време голяма дезинформация “, сподели тя по отношение на нивото на имунизация у нас. По последни данни към 20% от популацията на България е ваксинирано против COVID-19.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР