Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки

...
Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки
Коментари Харесай

Пропастта между най-богатите и най-бедните у нас се увеличава

Неравенството сред най-богатите и най-бедните в България се задълбочава макар относително високия стопански напредък през последните години, повишението на заетостта и приходите и спада на безработицата до предкризисни равнища. Най-богатите 20% от популацията получават приблизително 8 пъти повече от най-бедните 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 година Само година преди този момент разликата в приходите им е била 7 пъти, а през 2012 година - 6 пъти.

Неравенството в приходите е единствено един от обществените индикатори, по които България е в " сериозно състояние ", излиза наяве от последния отчет на Брюксел в границите на така наречен Европейски учебен срок, който следи представянето на икономическите и фискалните политики на страните членки. От тази година обаче Еврокомисията се концентрира върху обществените политики и обществените права на жителите, които в доста страни изостават на фона на възобновяване на европейските стопански системи след рецесията. За задачата Европейска комисия към този момент ще следи 12 индикатора, свързани с равните благоприятни условия и достъп до пазара на труда, изискванията на труд и общественото подкрепяне и така нататък

България получава оценка " сериозна обстановка " за половината от тези индикатори, а за други три е належащо да сме " под наблюдаване ". Това изправя страната ни пред нова заплаха да попадне в най-рисковата група на страните с несъразмерни макроикономически несъответствия, от която успяхме да излезем едвам през тази година.

Освен неравенството на приходите най-тежко е ситуацията с високия дял от популацията, което живее в риск от беднотия и обществено изключване. През 2012 година 49% от българите са били в такава заплаха. През 2014 година делът им пада до 40%, само че от този момент ситуацията не се е подобрило. Като сериозна е избрана и обстановката с високия % младежи на възраст от 15 до 24 година, които нито учат, нито работят - към края на 2016 година те са 18% от популацията.

България получава най-ниската оценка и за резултата на обществените помощи върху намаляването на бедността, както и за нежеланото равнище на цифрови умения - единствено 29% от българите на възраст сред 16 и 74 година могат да работят с компютър.

С 13.8% рано напускащи учебно заведение деца и младежи страната ни попада в по-леката категория - " под наблюдаване ". Тревожното обаче е, че този % се утежнява - преди 6 години делът на рано напускащите учебно заведение е бил 12.5%. Въпреки подхванатите през последните години ограничения за ограничение на отпадането от учебно заведение те към момента не са посочили успеваемост, отбелязва Еврокомисията. Припомня се, че у нас бе въведена наложителната предучилищна подготовка, екипи от експерти на локално равнище бяха ангажирани да откриват и подкрепят отпадналите възпитаници, с цел да ги върнат назад в учебно заведение, беше проведено и в допълнение образование по български език за ромите и други

Според Европейска комисия под наблюдаване би трябвало да са също по този начин грижите за децата под 3-годишна възраст, както и заетостта, макар че тя пораства непрестанно през последните години и към този момент надвишава 70%.

Единственият индикатор, по който България е над междинното за Европейски Съюз равнище, е равнопоставеността в заетостта на мъжете и дамите. Преди дни обаче във връзка Деня на дамата 8 март бяха оповестени данни, които демонстрират, че във връзка с заплащането има съществено неравноправие сред половете - за еднакъв вид работа дамите в България получават към 30% по-малко от мъжете.

България се изправя пред съществени провокации и във връзка с част от знаците за отбрана на обществените права, се показва в последния отчет на Брюксел. Ромите и децата от небогати фамилии са със усложнен достъп до качествени просветителни и здравни услуги. Разходите за обществено подкрепяне са много под междинното равнище за Европейски Съюз и това способства за високото равнище на беднотия в страната./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР