Неработещите пазарни механизми пълнят джоба на някого с 3,5 млрд.

...
Неработещите пазарни механизми пълнят джоба на някого с 3,5 млрд.
Коментари Харесай

ГЕРБ с два варианта за по-евтини горива

Неработещите пазарни механизми пълнят джоба на някого с 3,5 милиарда лв. на година
Финансовото разузнаване да ревизират медиаторите

От ГЕРБ предложиха два разновидността за понижаване на цената на горивата с 1 лев на литър. “След началото на войната, цената на петрола вид Уралс, който преработва Лукойл Нефтохим поевтиня с 40 % в съпоставяне със сорта Брент. Въпреки това горивата в България се повишиха трагично, което демонстрира, че пазарните механизми не работят ”, разгласи на изключителна конференция в централата на партията някогашният енергиен министър Делян Добрев.

В специфични графики Добрев онагледи двата разновидността, посредством които с намесата на страната горивата у нас може да поевтинеят.

“Държавата с някое свое сдружение, да вземем за пример Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да стартира да конкурира дъщерната компания на Лукойл - Литаско. БЕХ да купува на ниска цена уралски недопечен нефт, да го преработва на ишлеме в Лукойл Нефтохим, по този начин както прави в този момент Литаско, да получава гориво на цени към 2 лв. и го продава на бензиностанциите ”, изясни един от механизмите за понижаване на цената на горивата у нас Делян Добрев.

По думите му, страната може да повлияе на пазара и по различен метод, а точно - да се вкара мито или данък на към момента непреработения петрол.

“Държавата може да вкара мито в размер на тези 40 % разлика сред Брент и уралският петрол. С спомагателните обилни доходи в държавния бюджет да компенсира 1 лев на литър за всеки - в това число транспортни компании, частни бизнеси и други ”, сподели Добрев.



При първия вид страната може да купува на ниска цена уралски недопечен нефт, да го преработва на ишлеме и да го продава на бензиностанциите.



При втория вид горивата също ще са 1 лев по-евтини, като страната вкарва мито на разликата сред брент и уралски петрол, само че компенсира с 1 лев на литър за всеки - в това число транспортни компании, частни бизнеси и други

Той бе безапелационен, че неработещите пазарни механизми сега пълнят джоба на някого с 3,5 милиарда лв. на година. “Тези 2 оферти са същинска битка с корупцията! ”, уточни още Делян Добрев.

В началото на изключителната конференция някогашната шефка на Изпълнителната организация за вложения Десислава Трифонова акцентира, че единствено при държавните управления на Бойко Борисов е имало надзор върху търговията с горива.

“Въведохме ограничения и контролни измервателни уреди по бензиностанциите. Тези ограничения бяха анулирани от държавното управление “Орешарски ”. Пак държавното управление на Бойко Борисов, второто, бе това, което вкара измервателни уреди за стягане на контрола. В тази връзка “Лукойл ” е била подложена в годините на систематичен надзор, както от страна на Национална агенция за приходите, по този начин и от “Агенция Митници ”, а и от други органи като Комисията за защита на конкуренцията. Цената на горивата през годините се задържа на ниски равнища, в съпоставяне със в този момент, когато плащаме с 1 лев повече ”, разяснява Десислава Трифонова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж настоя служебното държавно управление да задейства службите и финансовото разузнаване да ревизират медиаторите за горивата. “Първата среща на Асен Василев и Кирил Петков е била с “Лукойл ”, по този начин настояват наши източници ”, акцентира Борисов и разгласи, че в околните дни ГЕРБ ще заяви в допълнение данни на специфичен брифинг, на който ще стане ясно по какъв начин държавното управление на Петков и Василев е било “най-изгодното за Русия ”.

“Искам да имаме цифрите, с цел да приказваме тъкмо и ясно, и да връщаме не 25 стотинки, а 1 лев ”, съобщи Бойко Борисов във връзка на високите цени на горивата у нас. “Слушах енергийния министър, че са почнали договаряния с “Газпром ”. Колкото и да са самонадеяни и да мислят, че знаят всичко, дано да си наемат положителни юристи ”, сподели Борисов във връзка на изказванията на Росен Христов.

В началото водачът на ГЕРБ изрече съболезнования на фамилиите и околните на починалите в Бургас служители на реда и напомни по какъв начин по време на неговия мандат е имало нулев мигрантски напън по границите ни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР