Непубликувана никъде досега статия на непрежалимия Тони Филипов, д-р ще

...
Непубликувана никъде досега статия на непрежалимия Тони Филипов, д-р ще
Коментари Харесай

Очаквайте утре: Статията на Тони Филипов, която вестниците през 1989 г. не посмяха да публикуват |

Непубликувана на никое място до момента публикация на непрежалимия Тони Филипов, доктор ще излезе на следващия ден в уеб страницата " Редута ".

Статията е за Стефан Стамболов и е писана през март 1989 година за тогавашния вестник " Култура ". Заглавието й е " Той чакаше безпристрастното поколение да реши ".

Поводът, по който е написана, е следният: През 1987 година на гроба на Стефан Стамболов е повдигнат монумент. Обаче две години по-късно, неразбираемо по чия заповед, паметникът е отстранен. Вместо него се появява табела: " Гробът е в реституция ".

Редакцията на " Култура " връща публикацията. Обяснения за какво е върната, няма. 

Стефан Стамболов беше ТАБУ по Живково време: от боязън пред вероятни аналогии, от злоба или от каквото и да е, само че за Стамболов през целия Живков режим са излезли единствено няколко (скъпо струващи на редакциите) публикации, в които се прави опит за справедлив коментар на ролята на Стамболов,

това написа Стойко Тонев по-късно в собствен текст, който е излизал на хартия, само че в никакъв случай до момента не е оповестен в интернет.

Върнатият от " Култура " текст, както и още текстове на Стойко Тонев - някои непубликувани, други излизали на хартия, само че не и в интернет, бяха събрани от фамилията му и в идващите седмици ще бъдат качени в Reduta.bg. Благодарим на фамилията му, че ни позволи по-късно да препечатаме тези текстове и в OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР