Непризнаването на турското малцинство в България е продължение на политиката

...
Непризнаването на турското малцинство в България е продължение на политиката
Коментари Харесай

Михайлов: Патриотите говорят като Живков, няма единна българска етнонация

Непризнаването на турското малцинство в България е продължение на политиката на комунистическия режим преди 1989г.

Такова мнение изрази режисьорът и някогашен претендент за народен представител от партия ДОСТ Евгений Михайлов в ефира на NOVA.

Народно събрание отхвърли наложителното проучване на майчин език в учебно заведение

Мнение: България прикрито асимилира турците, като лимитира образованието на майчин език

Турски политик: България продължава политиката на асимилация

Той разяснява настояването на партията на Лютви Местан в България публично да се признае съществуването на турско малцинство.

Според ДОСТ в България има 1 милион етнически турци, чийто права не са предпазени. Наред с това от партията регистрират и наличието на „ стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци, както и други малцинства, които чакат признание.

Темата възобнови борбата сред ДОСТ, които през март не съумяха да влязат в Народното събрание, и националистите от Обединени патриоти.

Няма национални малцинства, тъй като по този начин го е решила българската конституция, в чийто увод се приказва за единна нация, съобщи зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

„ Това, че имаме турскоезични сънародници, е реалност. Tова, че техните права са предпазени, е реалност. Смятаме, че те би трябвало да запазят етническата си принадлежност и да се усещат добре.

Протурските партии желаят да сепарират това малцинство и да му споделят: „ Някой ви заплашва. Българите са лоши” ,

счита Веселинов, съгласно който ДОСТ работи за ползите на Турция.

„ Това говореше Тодор Живков”, характеризира Михайлов позицията на патриотите. Режисьорът посочи, че през Възродителния развой 300 000 български турци са били принудително изселени и лишени от правото да дефинират името си.

„ България е подписала и утвърдила със закон Рамковата спогодба за отбрана на малцинствата. Там ясно е несъмнено и Народното събрание се е съгласило, че самоопределящите се като такова малцинство би трябвало да имат опция да учат езика си и да вземат участие в публичния живот”, посочи Михайлов.

ДОСТ виждат двоен стандарт, поради напъните на страната ни за признание на български малцинства и обучаването им на майчин език в други страни.

Настоявахме дружно да бъде прието българско малцинство в Албания, българите в Украйна и Западните околности да учат майчиния си език, а тук си играем на пинг-понг, съобщи Михайлов

Според него „ едни комунисти настояват, че 80% от хората са дебили, други приказват за „ армия-освободителка”, а патриотите повтарят етническите тези на режима преди 1989г.

Патриотите обаче са на мнение, че под опасност е българският етнос.

В Турция: Невероятният номер с кирилицата

Изборният ден в Турция – турски език и нарушавания

5-часова обсада на границата, конфликти с полицията

„ Малка групичка хора са си присвоили правото да приказват от името на демокрацията – за тях значими са правата на турците, ромите, седем-точковите калинки, а не тези на българската нация. Забравих – и на гейовете. Всички останали съществуваме, с цел да обслужваме тези малцинства”, счита Веселинов.

От Оперативна програма евентуално още през днешния ден ще внесат сигнал до основният прокурор Сотир Цацаров, който да ревизира съществуването на провокации на „ етническо опълчване и нарушение на националната цялост” в настояването на ДОСТ за признание на турското малцинство.

„ Смятаме, че това пробване на имунната система на българското общество, има цел. Според нас това са стратегически ползи на турската страна, която желае тук да има обособена турска общественост, която да е продължение на турската държава”, стимулира Веселинов сигнала на крайнодесните партии до основния прокурор.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР