Неприсъствените плащания - през интерент и за електронни търговци, които

...
Неприсъствените плащания - през интерент и за електронни търговци, които
Коментари Харесай

Е-търговците няма да издават касов бон, ще изпращат имейл

Неприсъствените заплащания - през интерент и за електронни търговци, които работят с дебитни или кредитни карти, ще имат опция да записват и регистрират продажбите посредством издаване на документ за продажбата , който не е публикуван от фискално устройство или интегрирана система за ръководство на комерсиалната активност. Това оповестяват от Национална агенция за приходите с последни промени в Наредба № Н-18/2006 година, която срещна сериозен отпор от страна на бизнеса предходната година.

Припомняме, още при приемането на Наредба Н-18 за касовите апарати от разнообразни браншови организации и бизнес асоциации показаха недоволството си.
 За бизнеса новата разпоредба за касовите апарати е следващ удар
За бизнеса новата разпоредба за касовите апарати е следващ удар

В законодателството няма детайлни условия по какъв начин да се извърши

От петролната и газова асоциация обясниха, че в случай че се съблюдават променените условия на тази разпоредба, това ще удари техния отрасъл, ще се отрази зле на конкуренцията.

От туристическия отрасъл обявиха, че те с десетилетия събират своите база данни и новите условия, разказани в тази разпоредба, освен че са рискови за запазване на комерсиалната загадка, само че и са неизпълними. Няма програмен продукт, който да опише цялата номенклатура, предлагани отстъпки и разновидности, с които бизнесът ухажва клиентите си. Туроператори заплашиха, че огромна част от техния бизнес или ще мигрира, или ще банкрутира.

Много преди хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която изтекоха персоналните данни на над 5 млн. българи да стане известна , от БСК се оплакаха на премиера, че Национална агенция за приходите не са ги чули.
 Национална агенция за приходите спря и сървъра за регистрация на касови апарати
Национална агенция за приходите спря и сървъра за регистрация на касови апарати

Тестовете на сигурността на системата не престават

За да се възползват от новия ред за отчитане, електронните търговци, би трябвало да одобряват заплащания с кредитна и дебитна карта, само че и да не одобряват други заплащания, за които се изисква издаване на фискален/системен бон.

Използвания програмен продукт за ръководство на продажбите, не би трябвало да дава опция да се ръководят и други продажби - с различен тип заплащане.

Софтуерът, би трябвало да дава отговор на плануваните с наредбата условия за цялост и интегритет на данните, еднопосочна автентификация на потребителите, а когато съставлява модул от програмен продукт, не се позволява да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули. С офтуерът, би трябвало да генерира неповторим номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга.

Е-търговците също са задължени за осъществената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата записка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, неповторим номер на потребителската поръчка и други

Също по този начин електронните търговци ще са задължени да подават към Национална агенция за приходите типов одиторски файл за всички осъществени посредством електронния магазин продажби. Информацията следва да се подава до 15-о число на месеца, идващ месеца, за който се отнася.

Търговците, избрали да записват и регистрират продажбите си по оферти различен ред, е належащо при регистриране на електронния магазин, да подават и спомагателна информация в Национална агенция за приходите.

За физическите търговски обекти , които одобряват присъствени заплащания с дебитни и кредитни карти, условието за издаване на касова записка на книжен притежател, се резервира.

Припомняме, на 31 януари 2020 година изтича крайният период, в който търговците би трябвало да внедрят активността си в сходство с Наредба Н-18.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР