Неприсъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не бива да се

...
Неприсъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не бива да се
Коментари Харесай

Блинкен: Неприсъединяването на Украйна към НАТО не е отстъпка пред Русия

Неприсъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не трябва да се възприема като отстъпка пред Русия, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в ефира на CNN.

" Не считам, че това е отстъпка. Според мен това е просто отражение на действителността, че още преди съветската експанзия Украйна нямаше по какъв начин да се причисли към НАТО бързо ", уточни Блинкен, запитан дали думите на украинския президент Володимир Зеленски, който съобщи, че страната би трябвало да одобри обстоятелството, че няма да стане член на НАТО, би трябвало да се одобряват като отстъпка.

Съединени американски щати са обезпокоени, че Китай може да окаже материална помощ на Русия по време на войната в Украйна или да ѝ помогне да заобиколи западните наказания, сподели Блинкен.

" На първо място, налице е джука поддръжка от страна на Китай, или най-малко липса на недвусмислена позиция от страна на Пекин във връзка с дейностите на Русия. Това опонира на всичко, с което Китай се е заел на думи, в това число на главните правила на Устава на Организация на обединените нации, на главното ценене на суверенитета на страните. Фактът, че Китай не осъди дейностите на Русия, самичък по себе си приказва доста - освен за Русия, Украйна или Европа, само че и за света като цяло ", твърди Блинкен.

" Второ, ние сме загрижени за опцията Китай да окаже материална помощ на Русия или да подкопае наложените от нас наказания. Заявихме това непосредствено на Китай, в това число през последните 24 часа, до момента в който помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан се срещна с китайския си сътрудник ", добави Блинкен, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР