Неприключеният случай с убийството на 19-годишна студентка в Орегон беше

...
Неприключеният случай с убийството на 19-годишна студентка в Орегон беше
Коментари Харесай

“Изнасилена и бита до смърт”: Разкриха 44-годишна криминална загадка

Н еприключеният случай с убийството на 19-годишна студентка в Орегон беше оголен повече от четири десетилетия по-късно, откакто ДНК от изхвърлена дъвка хвърли светлина по случая.   

В петък 60-годишният Робърт Артър Плимптън беше приет за отговорен за ликвидиране на тийнейджърката Барбара Мей Тъкър. Тя била убита в нощта на 15 януари 1980 година, до момента в който прекосявала през кампуса на Mount Hood Community College. 

Подозренията зародили, когато тя не се появила в час. На идната заран студенти разкрили нейното студено, отчасти голо тяло покрай паркинг на кампуса. Имало признаци, че е била полово насилвана и се е борила за живота си. 

Съдебният доктор открил, че тийнейджърката е била изнасилена и бита до гибел. Решението от петък е пристигнало след триседмичен правосъден развой в Портланд. Според The Oregonian, казусът на Тъкър е най-старото неразкрито ликвидиране в град Грешам. 

Изминали десетилетия, преди следователите да съумеят да разпознават обвинен и да го арестуват. Напредъкът на технологията за секвениране на ДНК се оказва основен за разкриването на " студения случай ". През 2000 година вагинални проби, взети по време на аутопсията на Тъкър, били изпратени в престъпната лаборатория на щата Орегон, с цел да се създаде ДНК профил. 

През 2021 година Parabon NanoLabs, компания за ДНК фенотипиране, разпознава, че Плимптън е оставил свое ДНК по жертвата, показват от офиса на окръжния прокурор на окръг Мултнома. 

Плимптън е имал спорно престъпно минало, в това число присъда за похищение от втора степен пет години след гибелта на Тъкър, съгласно департамента на пандизите в Орегон. Детективите от полицейското ръководство в Грешам научили, че Плимптън живее в Траутдейл и почнали да го следят. Когато Плимптън изплюл парче дъвка на земята, те го взели и го изпратили в лаборатория на щатската полиция. 

“Лабораторията открила, че ДНК профилът, извлечен от дъвката, съответствува с ДНК профила, извлечен от тестът на Барбара Тъкър “, споделят от окръжната прокуратура.  

Плимптън е единствено на 16, когато атакува и пребива до гибел своята жертва. Свидетели оповестяват, че са я видели с мъж в нощта на убийството, а няколко души си спомнят, че са я видели да тича на улицата, махайки с ръце, евентуално пробвайки се да спре помощ. 

Плимптън бил задържан на 8 юни 2021 година, до момента в който се отдалечавал от вкъщи, който споделял със брачната половинка и сина си. 

Той не се признал за отговорен по обвиняванията в ликвидиране по време на обвиняването си този месец. 

Cold case murder of Portland college student Barbara Mae Tucker, 19, is finally solved FOUR DECADES later: Killer faces life in prison after DNA collected from discarded gum secured conviction
via
— thaiparampil (@thaiparampil)
Няма доказателства, че Плимптън и Тъкър са се познавали, споделя по време на процеса Кирстен Сноудън, основен заместник-окръжен прокурор на окръг Мултнома. 

Съдия Ейми Баджо от окръжния съд на окръг Мултнома признава 60-годишния мъж за отговорен по едно обвиняване в ликвидиране от първа степен и четири обвинявания в „ разнообразни теории за ликвидиране от втора степен “, споделят от окръжната прокуратура. 

„ За да бъде ясно, този съд няма никакви подозрения, че Робърт Плимптън е биел Барбара Тъкър в главата и лицето “, споделя Баджо в съда.  

Плимптън е упрекнат в обезчестяване и полово принуждение в допълнение към обвиняванията за ликвидиране първа и втора степен. Въпреки доказателствата, че Тъкър е била полово насилвана, Плимптън не бил наказан по тези обвинявания, защото прокурорите не съумели да потвърдят без подозрение, че насилието е осъществено, до момента в който тя е била жива. 

По време на процеса Плимптън твърди, че е почтен, казвайки, че не дава отговор на описанието на мъж, забелязан да влачи жертвата в храстите.  

Адвокатът на отбраната Стивън Хауз споделя, че има „ рационално подозрение “ по отношение на това кой е умъртвил Тъкър. Хауз също по този начин твърди, че следователите в никакъв случай не са тествали облеклата на Тъкър за ДНК доказателства. В изказване от вторник юристите на Плимптън са дали обещание да апелират решението, заявявайки, че са „ уверени, че присъдите му ще бъдат анулирани “. 

По-голямата сестра  на жертвата, Алис Хуан, споделя в изказване за The New York Times, че фамилията ѝ е „ разгорещено, че казусът най-сетне е позволен “. 

По време на ареста на Плимптън през 2021 година Сюзън Патър, една от трите сестри на Тъкър, споделя пред KATU News, че детективите са дали обещание да открият килъра.  

“Просто бях изцяло сюрпризирана. Бях се отказала. Въпреки че мисля за нея съвсем всяка вечер ", сподели Патър.  

„ Може ли да спи през нощта? ” Този въпрос си задава Патър за килъра на сестра ѝ.  

Плимптън остава в ареста на окръг Мултнома. 

Той би трябвало да застане пред съда на 21 юни, грози го доживотна присъда с опция за условно освобождение след 30 години по обвиняване в ликвидиране първа степен. 

* Вижте и това видео от архива ни:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР