Непрекъснато съм уморена и все ми се плаче, а уж

...
Непрекъснато съм уморена и все ми се плаче, а уж
Коментари Харесай

Щитовидната жлеза и проблемите, свързани с нея

Непрекъснато съм изтощена и все ми се плаче, а сякаш всичко е наред.

Напълнях доста, а като че ли не хапвам повече от нормалното.

Кожата ми е извънредно суха.

Колко пъти сте чували такива думи от приятелките си? За нас може да са елементарна тематика за диалог, в която да дадем своите любителски препоръки за възстановяване на положението, само че за лекарите като доктор Весела Балтова са сигнали, че нещо в хормоналния баланс на тялото не е както би трябвало.

Възможна причина за тези, а и доста други сякаш необясними признаци, е положението на щитовидната жлеза.

Тя създава хормони, които дават отговор за редица функционалности в тялото – от обмяната на веществата до настроението и секрецията на половите хормони.

Но дано повече ни опише доктор Балтова.

 Д-р Весела Попова-Балтова Алпен Фарма

Тя е приключила медицина в I.M. Sechenov Moscow (MMA), след което работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Има европейска тапия по хомеопатия на Европейския комитет по хомеопатия. Завършила е курсовете на Лондонския хомеопатичен лицей и Международната Академия по Класическа Хомеопатия в Гърция, ръководена от проф. Г. Витулкас. Работи в региона на различната медицина и детоксикацията с естествени способи, нутритерапия, Шуслерова и Бахова терапия. Има ползи в региона на женското здраве, по-специално подготовка за естествена бременност и раждане, както и помощ на дами, минали през способи за асистирана репродукция.

Д-р Балтова, в последните години проблемите с щитовидната жлеза като че ли споходиха доста дами, освен това в дейна възраст. На какво се дължи тази „ зараза “ от болести като тиреоидит на Хашимото и хиперфункция на жлезата?

Мисля, че множеството хора към този момент са чували какъв брой значима за здравето е щитовидната жлеза! Тя е част от хормоналната система и оказва въздействие на практика върху всички органи и системи. Играе значима роля за метаболизма и душeвността.

По публично оповестени данни над 1 милион българи страдат от някакъв тип проблеми на щитовидната жлеза (най-често хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, Базедова болест, болест на Хашимото, възли и кисти), като тези болести са по-чести при дамите (80%) и за жалост засягат все по-млади дами и даже деца.

Двата най-често срещани разновидността за старт на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза са за дамите на 40-55 години, към менопаузата. Другата група са най-вече млади дами, към 20-30 години в детеродна възраст. За първата група се счита, че има отношение пренастройката на хормоналния декор по време на пре- и менопаузата, за младите дами това обаче не е фактор. При тях се приказва за наследствена предразположеност, само че това най-вероятно е част от аргументите. Жените доста по-често се подлагат на друг вид хормонално лекуване, употребяват много козметика и също по този начин женският организъм реагира по различен метод на напрежението и напрежението в всекидневието спрямо мъжа.

Няма тъкмо открити етиологични аргументи за развиването на нарушаване на щитовидната жлеза, само че фактът, че тези положения зачестяват от ден на ден и се трансформират в зараза приказва, че нещо в околната среда, нещо в метода ни на живот, нещо което поемаме, одобряваме в телата си има отношение към тези положения.

Официалната медицина слага преди всичко наследствеността като фактор.

Ако има първа линия родственици със заболяване на щитовидната жлеза, рискът за развиването на такова заболяване при човек е висок.

На второ място значение има околната среда – епигенетиката от ден на ден потвърждава опцията едно заболяване да се развие или не според от метода ни на живот и средата, която ни обкръжава.

Нивата на замърсяване на въздуха, електромагнитният декор, ниското качество на храната, високото равнище на стрес и и нездравословният метод на живот като цяло имат директна връзка със засягането на щитовидната жлеза.

 iStock/Getty Images

На трето място - актуалният метод на хранене, който основава доста предпоставки за развиването на възпалителни процеси и хронични болести. Хранителните непоносимости и алергиите имат директна връзка с автоимунните болести. Прекалената консумация на бяла пшеница и млечни артикули у нас се вижда в проучванията, които адресирам да си вършат пациентите. Много рядко се срещат хора с естествена функционалност на храносмилателната система.

Изхранваме се с артикули, чиито етикети са цялостни с е-номера и субстанции с непроизносими имена, с месо и млечни артикули цялостни с хормони и антибиотици и още доста други неприсъщи за организма ни субстанции. Тук бих добавила и козметиката и битовата химия, изключително за дамите! Образно казано имунната система е непрекъснато атакувана и това трансформира метода, по който тя съумява да реагира на външни въздействия. Виждате какъв взрив на алергии, автоимунни болести и въобще хронични болести има.

И на четвърто място - има също по този начин потвърдена връзка сред вирусни, бактериални и други инфекции и засягането на щитовидната жлеза като различен етиологичен фактор. Най-често се загатва Епщайн-бар вирусът. Съобщават се случаи на проблеми с щитовидната жлеза, които могат да се асоциират с прекарана коронавирусна зараза от COVID-19.

Биха могли да се прибавят още аргументи като неналичието на съответен банкет на йод (прекалено ниският или висок банкет могат да бъдат проблем). В последно време хората всеобщо употребяват разнообразни добавки и витамини, придържат се към най-разнообразни хранителни режими и диети. Добре е, че се обръща на това внимание, само че безконтролният банкет на добавки или ограничавания на цели групи храни, също не е метод за поддържане на положително здраве.

Кои са сигналите от тялото, които би трябвало да насочат вниманието към проучване на щитовидната жлеза?

Обичайно приказваме за признаците на хипер или хипофункция, които са двете най-често срещани отклонения. Други такива са автоимунните болести, Базедова болест и тиреоидит на Хашимото, тиреоидит на Де Кервен други Всички те постоянно имат отклонения в психо-емоционалното положение и от време на време това кара пациентките да търсят помощ.

При хипертиреоидизъм най-често има недоволства на физическо равнище от сърцетуптене, косопад, мускулни крампи, проблеми с менструацията.

Наблюдава се повишаваща се прочувствена неустойчивост със засилена тревога и напрежение.

Може да има под паника офанзиви, мощна отмалялост, съпроводена с неспособност да се провиснал и да почиват, свръхчувствителност към дразнители от околната среда, депресивни положения, смяна на апетита и съня.

 iStock/Getty Images

При понижена функционалност на щитовидна жлеза пък най-често се следят напълняване без смяна на храненето, изнемощялост, проблеми с менструацията и фертилитета. Тук по-често има закъснение на психологичните процеси, влошена памет, непрекъсната отмалялост, унесеност, меланхолия и други. Имала съм пациентки, лекувани за меланхолия, които в действителност имат проблеми с щитовидната жлеза.

За страдание напрегнатото всекидневие и непрекъснатият стрес, в който живеем вършат мъчно различими тези положения от време на време.

Как можем да подпомогнем лекуването на щитовидната жлеза?

Преди години доста по-често се организираше оперативна интервенция, в този момент наклонността е в случаите, когато това е допустимо с оглед положението на пациента, да се ползва консервативна хормонозаместителна терапия. Много дами към този момент се обръщат към хомеопатия и други различни подходи за лекуване освен за проблеми с щитовидната жлеза. Предпочитат лекуването да е с естествени, естествени средства.

Алтернативните лечебни способи могат да се употребяват като съществени или като помощни, зависи от съответния случай.

Много положителни резултати имат хомеопатията, нутритерапията, хомеопатичната детокс терапия, хомотоксикологията, билки и други.

Хроничният стрес се поема от надбъбреците и щитовидната жлеза, т.е. с цел да си помогнем, е належащо доста да работим в тази тенденция. Поради тази причина включвам в практиката си и способи и техники за справяне с страстите и напрежението. Една композиция минерални соли, която се употребява за контролиране на напрежението, включва, по 3-5 табл. от всяка сол на ден. Пациентите ги харесват, тъй като са лесни за приложимост и могат да се употребяват и по-дълго време при потребност. Шуслеровите минерални соли демонстрират действието си вътре в клетките, на клетъчно, тъканно равнище. Това усъвършенства функционалността на клетката и нейния саморегулаторен механизъм.

Друга композиция, която може да се даде като съпровождаща здравната терапия за нормализирането на функционалността на жлезата, е от, по 5 табл. от всяка сол на ден. Тази композиция може да помогне при оток на жлезата, при сърцетуптене и нарушен сърдечен темп, свързани с заболяването признаци. Подобрява се сънят, подкрепя се функционалността на жлезата.

Лечението би трябвало да бъде комбинирано, да включва нужната терапия, детоксикация, вярно хранене, хранителни добавки и други

За пациента е доста значимо да разбере, че с изключение на самото лекуване би трябвало да работи и върху своите страсти. Неумението да се разтоварваме от напрежението, съществуващи проблеми в връзката, отрицателните страсти като горест, засегнатост, нерешени спорове – всички те водят до проблеми в работата на щитовидната жлеза.

Другото, на което обръщам внимание, е хранителният режим. Добре е да се понижи приемът на месо и млечни артикули, да се спрат храните, съдържащи глутен. Нужни са повече отмора и повече придвижване.

Бъдете здрави и в положително въодушевление - оказва помощ за здрав имунитет!

*Хомеопатични лекарствени артикули без характерни показания за възрастни и деца над 1 година. При приложимост при лица под 1 година потърсете съвет от доктор. Преди приложимост прочетете упътването.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР