Непрекъснатите скандали около Жерар Депардийо разтвориха дълбока разделителна линия във

...
Непрекъснатите скандали около Жерар Депардийо разтвориха дълбока разделителна линия във
Коментари Харесай

Не изтривайте Депардийо: Франция се раздели на два лагера след секс скандалите с актьора

Непрекъснатите кавги към Жерар Депардийо разтвориха дълбока разграничителна линия във френското общество.

Депардийо е упрекван в серия от полови похищения против дами, а следващата медийна драма беше разпалена от документален филм с негови груби сексистки изявления - в това число по адрес на 10-годишно момиче.

Скандалът закупи такива размери, че провокира реакции даже от страна президента Еманюел Макрон и предшественика му Франсоа Оланд.

Сега обаче разногласието се трансферира и върху полето на културата.

Над 50 известни френски актьори, музиканти, режисьори, писатели и други се подписаха в писмо в отбрана на Депардийо, до момента в който други техни сътрудници - като актрисите Софи Марсо и Марион Котийяр - се разграничиха от тях.

В групата на поддръжниците на 75-годишния притежател на редица кино оценки се включиха много известни имена: някогашната първа дама на Франция Карла Бруни, някогашната партньорка на Депардийо Карол Буке, актьорите Шарлот Рамплинг, Натали Бай, Пиер Ришар и други

Повечето от подписалите се в петицията в действителност са дами, а много от имената са на хора от по-възрастното потомство.

Писмото, озаглавено " Не изтривайте Жерар Депардийо ", оповестено в френския закостенял ежедневник Le Figaro, твърди, че Депардийо е бил жертва на " поток на ненавист ".

" Не можем повече да мълчим пред линчуването, което се е стоварило върху него. Жерар Депардийо е може би най-великият от всички артисти. Когато нападате Жерар Депардийо по този метод, вие нападате точно изкуството ", пишат създателите на писмото.

" С гениалността си на артист Жерар Депардийо способства за художественото въздействие на нашата страна. Каквото и да се случи, никой в никакъв случай няма да може да заличи незаличимата диря от работата му, която вечно ще бележи нашата ера. За това Франция му дължи доста... Да се лишим от този мощен артист би било драма, проваляне. Смъртта на изкуството. Нашата гибел ", се споделя още в отвореното писмо.

Те припомнят за " всичко хубаво, което този човек направи през живота си ", като изброяват приноса му за популяризирането на френската литература и кино.

" Убедени сме от дъното на душата си- не можем и не желаеме да се лишаваме от него. Всичко останало визира Правосъдието, и нищо друго. Само и само ", пишат още те.

Позицията им във прослава на гения на Жерар Депардийо обаче не се споделя от всички хора от френската просвета - изключително измежду по-младите ѝ представители.



Актрисата Софи Марсо, която е 19-годишна при първия си " конфликт " с него в киното на снимачната площадка на кино лентата " Police " от 1985, приказва намерено за претърпяната контузия.

" Още тогава споделих, че не мога да претърпявам неговото жестоко и доста несъответстващо държание. Много хора се настроиха против мен и направиха по този начин, че да наподобявам като някоя дребна лигла. Оттогава постоянно отхвърлям да фотографирам филми с него ", изяснява тя в изявление за Paris Match.

Марсо споделя по какъв начин Депардийо не е спирал да я унижава по време на взаимната им работа - недопустимо отношение, което е оставало безнаказано единствено тъй като " всички се смееха с него, всички го обичаха, всички му ръкопляскаха за това, което е - и всички смятаха, че това е нещо обикновено ".

Тя обръща внимание на разликата сред по-възрастните актриси и идващите генерации, като вижда, че нито една от връстничките на Депардийо не счита за належащо да осъди държанието му.

" Той не преследваше огромните актриси, той преследваше дребните асистентки. Вулгарността и провокациите постоянно са били в неговия боеприпас ", споделя още тя.

" Днес го упрекват за това, за което в миналото го възвеличаваха. Аз няма да му подам ръка, нито ще го загробя. Многократно са ме молили да изляза и да потвърждавам против него. Очевидно е, че не го направих ".

Крайно противоположни отзиви за Жерар Депардийо застъпват и политиците.

Ако за Еманюел Макрон артистът е " талантлив " създател, с който Франция " може да се гордее ", вместо да трансформира в жертва на " лов на хора ", някогашният президент-социалист Оланд изцяло отхвърли несъответстващите дейности на Депардийо и отхвърли да асоциира френската просвета с неспособността на 75-годишния артист да управлява държанието си.

Според Оланд - Макрон не е трябвало да прави сходни мнения, а да приказва за дамите, откакто един от декларираните му цели е краят на насилието над женския пол.

Звездата на актуалното френско кино Марион Котийяр също остана недоволна от думите на Макрон.

" Да копаеш дъното, а по-късно да продължиш... Не знам докога може да продължаваме по този начин. Но Франция няма потребност от това, сигурно ", написа тя в коментар под публикация за реакцията на президента по адрес на Депардийо.

Феминистски неправителствени организации също осъдиха опита да се заглушат гласовете на жертвите на полово принуждение и да се подкопае придвижването #Metoo против половия тормоз във Франция.

" Има потомство, което към момента не схваща тази социална еволюция ", съобщи в радиоинтервю тази седмица Мюриел Реус, вицепрезидент на #MeTooMedia, която организира акции против сексизма и половите похищения в медиите.

Преди седмици документален филм сподели фрагменти, на които Депардийо прави неприлични и сексистки мнения по адрес на дамите. Моментите са уловени по време на негово пътешестване до Северна Корея през 2018 година и включват скандални изявления. В едно от тях той изяснява на своята преводачка, че " тежи 124 кг без ерекция ", а с ерекция - 126 кг.

Към момента Депардийо е упрекнат в полови похищения от над 10 дами, като последното дело, заведено против артиста, е от испанската журналистка и писателка Рут База.

Популярният артист „ изрично отхвърля “ всички обвинявания против него.

" Никога, безусловно в никакъв случай не съм злоупотребявал с жена ", написа той в писмо от 2 октомври, оповестено и в Le Figaro.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР