Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите

...
Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите
Коментари Харесай

Нено Димов разкри на какво се дължи побеляването на река Струма

Непречистени отпадъчни води на три компании са попаднали във водите на река Струма в Перник, общината е декларирала подготвеност за осъществяване на инспекция.
Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен надзор.
„ В резултат на получен сигнал на 11 юни 2019 година за бяла пяна в коритото на река Струма в Перник е осъществена незабавна инспекция. Локализирано е изпускане на вода с бяла пяна от дъждовен бетонов колектор, находящ се на левия бряг на реката “, изясни Димов.
Той уточни, че не е открита миризма на химични или гнилостни процеси, не е установено и съществуване на измряла риба. „ С цел определяне на източника на нечистите води са направени инспекции на индустриалните обекти в региона, през които минава колектора.
Не са установени следи от пяна в ревизионните шахти на площадките им. Установено е обаче, че по документи компаниите имат контракт с ВиК в Перник за доставка, отклоняване и филтриране на отпадните води. Непречистените отпадъчни води на три от тях обаче попадат в река Струма.
За една от компаниите с активност произвеждане на козметични артикули не е открито място за заустване на промишлените отпадъчни води, само че от информацията е видно, че сдружението заплаща такива на ВиК и за заустване, и за филтриране. Във връзка с това са дадени наставления на Община Перник за предприемане на дейности за прекратяване на заустването на отпадните води. Общината е декларирала подготвеност за осъществяване на инспекция “, изясни той.
Министър Димов разяснява и тематиката за подадени сигнали за неприятна миризма, предавана от цех за преправка на какаови зърна в Първомай. Той изясни, че за интервала от 2017 година до 2018 година в РИОСВ-Пловдив са получени три сигнала за миризми, като при инспекции не са открити нарушавания.
Димов уточни, че през юни е осъществена и неочаквана инспекция, при която още веднъж не е открито съществуване на остра задушлива миризма на какао. Той акцентира, че Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще продължава да прави нужните инспекции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР