Неправомерното раздаване на жилища далеч не е най-големият грях на

...
Неправомерното раздаване на жилища далеч не е най-големият грях на
Коментари Харесай

Стефан Данаилов си изпросил огромен апартамент от Тодор Живков. Ето как!


Неправомерното разпределяне на жилища надалеч не е най-големият грях на Тодор Живков – Тато, въпреки в зората на демокрацията да бе съден и за това.

 

През 33-те му години на ръководство той полагал бащински грижи за хората на изкуството, защото считал, че в случай че имат битови проблеми, няма по какъв начин да творят ползотворно.

 

От всички културни дейци точно Тато бил най-благоразположен към актьорите. И това е разбираемо, защото той смятал и себе си за актьор – преди 9.09.1944 година взел участие в самодейни театрални спектакли в провинцията – имал основни функции в „ Хан Тартар “ и „ Два синджира плебеи “.

 



В досиетата от правосъдното дело против Живков попада обстоен лист на актьорите, получили жилища по втория метод. В него се мъдрят имената на Ирен Кривошиева, Доротея Тончева, Катя Паскалева, Велко Кънев, Цветана Манева и други

 

Жилище преди време от Тато е взел и Стефан Данаилов. Домът, с който го зарадвал е 4-стаен с повърхност от 135 кв. м. Намира се на ул. „ Света гора “. Актьорът персонално си изпросил от бай Тошо просторното жилище в столичния квартал „ Лозенец “. Данаилов го видял за пръв път онлайн точно когато отишъл да проси жилището. Съдействие му оказала секретарката на генсека, която била негова огромна почитателка. Срещата с Тато било планувана за 3 януари.

 

От терзание, влизайки в кабинета на Живков, Данаилов го поздравил с: „ Честита Нова година, другарю Тодоре! “, а Тато се засмял с типичното „ ха-ха-ха “, давайки си сметка, че се обърнал към него с такова фамилиарничене не поради неприятно образование, а поради стрес.

Сядайки на фотьойла, Данаилов понечил да разкопчае сакото си, само че с смут открил, че е закопчал ризата на погрешно. Години по-късно актьорът си признава чистосърдечно, че в никакъв случай не се е чувствал толкоз обезпокоен.

 



След като споделил, че се нуждае от жилище, Живков натиснал бутон и в кабинета му влетял Тинко Воденичаров – негов приближен човек и му наредил да откри хубаво жилище на артиста.

Приживе Ламбо доста се ядосваше на изказванията, че живее в апартамент на убити от Народния съд и се завива с юрганите им. Този слух тръгнал още в зората на демокрацията, откакто бил тиражиран от Васил Станилов във вестника му „ Анти “.

 

По това време брачната половинка му Мария даже била принудена да извади нотариалния акт на жилището и останалите документи, с цел да опровергае грозния слух.

След кончината на Ламбо жилището останало за доведения му наследник.

Миналото лято Росен Цанков го продаде като купувачът пое ангажимент да резервира парцела във типа, в който е бил при Стефан Данаилов.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР