Неправителствената организация Tax Justice Network публикува доклад, в който се

...
Неправителствената организация Tax Justice Network публикува доклад, в който се
Коментари Харесай

България губи годишно 140 млн. долара от укриване на данъци

Неправителствената организация Tax Justice Network разгласява отчет, в който се правят оценка годишните данъчни загуби на страни по света на стойност 480 милиарда $. От тази сума откривателите на организацията пресмятат, че 65% от тези загуби (311 милиарда долара) са породени от трансгранични злоупотреби с корпоративни налози, до момента в който 35% (169 милиарда долара) са резултат от укриване на налози в чужбина от страна на богати хора.
Този тип данъчни загуби имат съществено влияние върху обществените финанси и способността на страните да дават публични услуги, като опазване на здравето и обучение. За информация, отчетът показва, че тези данъчни загуби за 10 години са еквивалентни на една година световни разноски за публично опазване на здравето, стигайки до 4,8 трилиона $.
Франция е страната в Европа, която наподобява, че е най-силно наранена от този проблем. През 2022 година теоретичните загуби за Франция са оценени на над 27 милиарда $, което съставлява към 1% от националния Брутният вътрешен продукт. Следват Англия и Германия с теоретични загуби сред 16 и 17 милиарда $. По калкулации на Tax Justice Network, България губи почти 140 милиона $ от укриване на налози, което съставлява 0,2% от Брутният вътрешен продукт на страната. В съпоставяне с по-големите европейски стопански системи, загубите на България наподобяват по-малки.
 В отчета се отбелязва, че промените на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (например 15% най-малък корпоративен данък) до момента не са съумели да понижат " данъчните несправедливости " в света, защото не обвързват страни, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Затова, Tax Justice Network води акция за основаване на орган при Организация на обединените нации, който да дава отговор за установяването на световни данъчни правила и за въвеждане на ограничения като автоматизиран продан на информация по отношение на финансовите сметки, бистрота на действителните притежатели и издание на отчети по страни от мултинационални компании, с цел да се разкрият мащаба и естеството на прехвърлянето на облаги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР