Неправителствената организация "Спаси София" ще спасява Централните хали с жива

...
Неправителствената организация "Спаси София" ще спасява Централните хали с жива
Коментари Харесай

С жива верига Спаси София ще пази Централните хали от Кауфланд

Неправителствената организация "Спаси София " ще избавя Централните хали с жива верига от превръщането им в следващия хипермаркет, без значение коя е комерсиалната верига. Протестът е плануван за сряда от 18:30 часа.

Миналата седмица стана ясно, че немската "Кауфланд " е сключила прелиминарен контракт за покупката на емблематичната постройка от сегашния притежател "Ащром ", с цел да трансформира халите в част от веригата си у нас. От хипермаркета оповестиха, че са подготвени да влагат 50 млн. лева в реконструкцията на постройката, която в последните години е занемарена.

По време на разискването на идейния план от специалисти в Министерството на културата стана ясно, че в случай че обществото е срещу реализацията на плана, той няма да бъде осъществен непременно. Това сподели арх. Мария Попмаркова, началник на архитектурно бюро "Инт Арх ", което е създател на идейния план за преустройството на халите.

Към момента няма позитивно мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата за преустройството на халите. То е належащо защото Централните хали са монумент на културата с национално значение. Сградата е от 1911 година

В същото време министърът на културата проф. Велислав Минеков означи, че постройката има потребност от "огромен ремонт и реституция ". Неговото ведомство и Столична община оповестиха, че няма да правят отстъпка от запазването на духа, архитектурата и функционалностите на постройката.

В търсене на най-хубавото решение

Целта на живата верига, която организираме в сряда, е да фокусираме казуса и да съберем на едно място двете страни "Кауфланд " и "Ащром " и всички институции, тъй че да подсигуряваме, че ще бъде непокътнат духът, архитектурата и функционалността на Халите - да бъде закрит пазар за дребни търговци, разяснява Борис Бонев пред Mediapool.

"Спаси София " упорства Министерството на културата да не съгласува плана на "Кауфланд " преди да бъде изработен функционален и тримерен разбор.

Идейният план за преустрояване на халите да бъде обществено показан и подложен на публично разискване упорства още неправителствената организация. Подобна теза разви и проф. Минеков. Според него немската верига би трябвало да убеди обществото, че планът им е добър.

"Спаси София " упорства още Столичната община да спре да бездейства и да съобщи безапелационна позиция в отбрана на Халите. Според Борис Бонев общината може да блокира договорката за продажба на парцела, тъй като има разминаване в регулацията. Част от паркинга към момента е общинска благосъстоятелност и е належащо този въпрос да бъде изчистен, изясни Бонев.

Централни хали са една от най-големите забележителности на София и те би трябвало да бъдат непокътнати в достоверния си тип, без да се трансформира архитектурата им нито външно, нито вътрешно, както и предназначението на постройката - закрит пазар за търговци. Такава е позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на основния проектант Здравко Здравков, споделиха от пресцентъра на Столична община в отговор на питане на Mediapool.

Към момента няма импортирано искане нито от "Ащром ", нито от "Кауфланд " за преустройството на Халите в супермаркет, споделиха още от Столична община. Това е по този начин, тъй като към момента не са завършили всички съгласувателни процедури с Министерството на културата.Към момента само актуалният притежател на постройката "Ащром " резервира цялостно безмълвие по случая.

"Централни хали " са оценени на 32.57 млн. лева

За да стане притежател на парцела сред "Кауфланд " и "Ащром " има подписан прелиминарен контракт за покупко-продажба. За да влезе в действие, е належащо да бъдат изпълнени редица условия, едно от които е приемане на картбланш за преустройството. Това стана ясно по време на разискването от специалистите в Министерството на културата.

Двете компании към този момент отхвърлят да разкрият какви са другите условия.От оповестените документи в Търговския указател излиза наяве, че комерсиалното дружество "Централни хали " ЕАД, на което "Ащром " са притежател, е оценено на 32.57 млн. лева Оценката е направена от "Брайт консулт " ООД през 2019 г.Дружеството е заложено в "Уникредит Булбанк " по отношение на теглен в края на 2013 година капиталов заем от 10 млн. евро при рента от 5%. Той е трябвало да бъде изплатен до края на 2020 година, само че от оповестените документи не излиза наяве дали това се е случило.

В същото време обаче "Централни хали " е отпуснало заем на притежателя си "Ащром " при рента от 5.75%. Към края на 2019г. заемите към свързани лица възлизат на 18 млн. лева, а към банки на 14.3 млн. лева.През последните години приходите от наеми на "Централни хали " ЕАД понижават с по към 200 000 лева годишно и в края на 2019 година те възлизат на към 2.5 млн. лева В същото време разноските за прехрана остават съвсем без смяна - към 1.5 млн. лева годишно, демонстрира още последният оповестен финансов доклад на сдружението за 2019 година

Дружеството е на облага, като неразпределената и насъбрана през годините възлиза на към 11 млн. лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР