Неправителствената организация Прозрачност без граници остро разкритикува плановете за намаляване

...
Неправителствената организация Прозрачност без граници остро разкритикува плановете за намаляване
Коментари Харесай

Прозрачност без граници: Партийната субсидия е бариера срещу корупцията

Неправителствената организация " Прозрачност без граници " остро разкритикува проектите за понижаване на партийните дотации от 11 лв. на 1 лев на получен глас. 

" Смисълът от държавното финансиране на политическите партии е в това да бъде оказвана поддръжка на партиите, тъй че да поддържат ефикасни партийни структури, които работят в полза на гласоподавателите и не попадат според от стопански ползи на огромни корпоративни донори. Държавната дотация се дава, с цел да пази политическия плурализъм, да поддържа политически субекти, които са получили забележителна изборна поддръжка и да служи като преграда против корупцията ", декларират от организацията.

Според Асоциация „ Прозрачност без граници ” сега изпълнителната власт използва противоречив, безреден и реактивен метод за смяна в законодателството по отношение на финансирането на политическите партии. 

Нарушена е законодателната процедура: претекстовете и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е съветвано публичното мнение. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за изменение на Закона за политическите партии липсва изменителна правна норма, която препраща към Закона за държавния бюджет, показват от организацията.

От асоциацията правят оценка, че има проблеми в законодателството по отношение на финансирането на политическите партии, само че те не са предмет на обсъжданите законопроекти и за тях не се търсят съответни решения. 

Липсата на явен и предвидим аршин за установяване размера на дотацията (сегашният член 27 от Закона за политическите партии препраща към различен закон, който се трансформира годишно по самодейност на изпълнителната власт и с решение на Народното събрание в края на всяка календарна година, и не е систематична част от главния закон, регламентиращ активността на политическите партии; фактът, че един ден след разглеждането на първия законопроект Министерският съвет е внесъл предложение за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 година е още едно удостоверение за този проблем) ", безапелационни са от " Прозрачност без граници ".

От организацията считат и че прекомерно високият размер на държавната дотация основава голяма диспропорционалност сред партиите, които получават държавна дотация и останалите партии и също по този начин бюрократизира партийните структури. Друг отрицателен резултат от асоциацията откриват в обезсърчаването на партиите да търсят легална финансова поддръжка от своите симпатизанти посредством дребни и постоянни дарения, които в действителност биха дали постоянна база на партийните структури.

От " Прозрачност без граници " показват и казуса с ролята на медиите при отразяване на предизборните акции на партиите и изключително въпроса за безплатното отразяване в публичните медии, които се устоят от парите на всички данъкоплатци и имат задължението да дават естрада на разнообразни гледни точки в обществото и да осведомят пълноценно жителите.

" Призоваваме политическите водачи и народните представители да проведат задълбочена полемика, с присъединяване на заинтересувани страни, представители на академичната общественост и специалисти по тематиката, с цел да намерят съответно решение на редица проблеми, произлизащи от модела на партийно финансиране ", декларират още от организацията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР