Неправителствената организация Фрийдъм хаус алармира, че правителствата по света засилват

...
Неправителствената организация Фрийдъм хаус алармира, че правителствата по света засилват
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус алармира за възход на дигиталния авторитаризъм

Неправителствената организация " Фрийдъм хаус " сигнализира, че държавните управления по света ускоряват контрола и лимитират свободата в интернет, с цел да потискат дисиденти, да ерозират доверието в интернет, както и основите на демокрацията.

Правителствата особено ускоряват контрола си върху обществените мрежи. През 2017 година доста страни упрекват дисиденти в разпространяване на подправени вести под предлог да замлъкнат. Онлайн пропагандата и безконтролното събиране на персонална информация се просмукват в интернет през последната година. Според организацията тези трендове са огромна опасност за демокрацията.

Докладът е наименуван " Възходът на цифровия (дигиталния) авторитаризъм ".

Демокрацията линее поради лимитираната независимост в интернет, предизвестява организацията и акцентира, че дезинформацията и пропагандата тровят обществената сфера. Пояснява се, че кохорта от страни се насочва към дигитален авторитаризъм по китайски модел, който включва необятна цензура и автоматизирани системи за контрол. В резултат на това за осма поредна година се регистрира спад на световната интернет независимост.

Китай постанова максимален надзор над интернет свободата през 2018 година Египет, Иран, Русия и други страни употребяват сходни китайски модели за ограничение на свободата в интернет пространството.

В проучването са включени 65 страни по света, които покриват 87% от интернет потребителите. Докладът обгръща развиването сред юни 2017 и май 2018 година

От 65-те страни в 26 е записано по-голямо ограничение на интернет свободата от юни 2017 година спрямо 19 страни, в които се е подобрила обстановката. Най-голям крах е регистриран в Египет, Шри Ланка, Камбоджа, Кения, Нигерия, Филипините и Венецуела. Упадък е регистриран и в Съединени американски щати след решението за анулация на интернет неутралността. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР