Френското потребителско доверие е останало стабилно през май под дългосрочната

...
Френското потребителско доверие е останало стабилно през май под дългосрочната
Коментари Харесай

Френското потребителско доверие през май остава стабилно, а италианското расте

Френското потребителско доверие е останало устойчиво през май под дълготрайната междинна стойност, се показва в данните от изследване на Националния статистически институт " Инсее " (Insee), оповестени през днешния ден и представени от ДПА.

Индексът на потребителското доверие се е задържал на 90 пункта през май, колкото беше и през април. Икономистите чакаха той да нарасне до 91 пункта. Индексът обаче е останал под дълготрайната междинна стойност от 100 пункта.

Индексът, измерващ вероятността на потребителите по отношение на финансовата им обстановка, се е влошил до -14 пункта през май по отношение на -12 пункта преди месец, Междувременно подиндексът за предходната финансова обстановка на семействата се е нараснал до -24 пункта по отношение на -25 пункта.

Делът на семействата, които считат, че времето е уместно за огромни покупки, е траял да демонстрира лека резистентност през май. Съответният показател се е нараснал с 1 пункт до -32 пункта.

Потребителите са леко по-песимистично настроени по отношение на бъдещата им икономическа обстановка. Референтният показател е повишен до -46 пункта по отношение на -49 пункта, а знакът за предходната финансова обстановка също се е нараснал нищожно до -72 пункта по отношение на -73 пункта през предходния месец.

Мнението на семействата за бъдещите им благоприятни условия да икономисват се е подобрило през май, като съответният показател се  е нараснал от 11 до 12 пункта.

Опасенията на потребителите за безработицата са се нараснали, като показателят е повишен до 27 пункта през май по отношение на 22 пункта.

Делът на семействата, които считат, че цените ще се усилят през идните 12 месеца са се повишили нищожно до -50 пункта по отношение на -51 пункта. 

Междувременно потребителското доверие в Италия е повишено този месец, като показателят се е повишил от 95,2 пункта до 96,4 пункта през май, заяви Националният статистически институт " Истат " (Istat), представен от АНСА.

Индексът на бизнес доверието се е намалил от 95,2 пункта до 96,4 пункта, а този за строителния бранш е понижен от 103,3 пункта до 101,6 пункта, което е най-ниското равнище от ноември 2022 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР