Неправителствената организация Антикорупционени фонд е сезирала прокуратурата за обществена поръчка

...
Неправителствената организация Антикорупционени фонд е сезирала прокуратурата за обществена поръчка
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд даде Ангелкова на прокуратурата за търг за рекламни клипове, тя отрече обвиненията

Неправителствената организация Антикорупционени фонд е сезирала прокуратурата за социална поръчка на Министерството на туризма за разработване на рекламни видеоклипове на стойност от 43 680 лв.. Причината е, че има данни за съществени процедурни нарушавания, оповестиха от фонда.

Поръчката е оповестена на 21 юли, само че документите за присъединяване в процедурата е оповестена на 24 юли, а срокът за подаване на офертите е бил до 17:30 часа на 28 юли.

Според организацията това е едно от позволените нарушавания. " Законът за публични поръчки слага императивно условие за издание на техническите условия дружно с офертата, без значение, че става дума за дребна социална поръчка с омекотен режим. В подобен случай възложителят е следвало да удължи периода, което не е било изпълнено ", показва правният разбор на Антикорупционния фонд.

В процедурата са взели участие четирима участници - " Ейч ди Ченъл " ООД, " Студио Бленд " ООД, " Саунд " ЕООД и ДЗЗД " Опознай България ", в което са " Ес Ти Би Комюникейшънс " ЕООД и " Геском " ООД. Комисията отстранява трима от тях на разнообразни учредения.

За реализатор на поръчката е определено " Студио Бленд " ООД с оферта от 43 680 лева с Данък добавена стойност, т.е. единствено с 600 лева по-ниска от прогнозната стойност.

Според антикорупционния фонд другото позволено нарушаване е, че комисията по желание на изпълнителя е била назначена със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова от 31 юли 2017 година - три дни след приключване на периода за подаване на предложения. Това се схваща от оповестените протоколи в профила на купувача.

Решение на министъра за финален избор на реализатор липсва както като правно съображение за подписания на 21 август 2017 година контракт, по този начин и като наложителна обява в профила на купувача в интернет. Което неправителствената организация показва като сериозен пропуск.

" Сключване на контракт без правно съображение при консумиране на обществени средства съставлява занемареност ", се споделя в изпратеното до прокуратурата правно мнение на фонда.

Съгласно подписания контракт определената компания би трябвало да създаде серия рекламни клипове, които да показват туристическия капацитет на България. Те ще се пускат на интернационалните туристически изложби и конгреси.

Според Министерството на туризма публичната поръчка за разработване на рекламни видеоклипове, " които да показват по най-хубавия метод туристическия капацитет на България, е направена напълно според закона, спазени са всички периоди и процедури по член 20, алинея 3 от Закона за публичните поръчки ". Това бе коментарът на Ангелкова, представен от пресцентъра на ведомството след информацията за сезирането на прокуратурата. Освен това тя е изразила готовността си да спомага на проверяващите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР