Неправителствена организация изпраща сигнал до Администрация на европейските делегирани прокурори

...
Неправителствена организация изпраща сигнал до Администрация на европейските делегирани прокурори
Коментари Харесай

Сигнал до Кьовеши за злоупотреби с плана на Придоден парк Българка

Неправителствена организация изпраща сигнал до " Администрация на европейските делегирани прокурори " и до " КПКОНПИ " за консумиране на европейски средства, по отношение на възлагане и разработване на проекта за ръководство на естествен парк „ Българка “, осведоми Еко Новини. 

Има подозрения за спор на ползи и двойно финансиране на едни и същи действия с предходни поръчки, възлагани от дирекцията на парк „ Българка “.



На 01.04.2024г. с решение номер 3238 Върховният административен съд отхвърли решение на Министерски съвет на Република България номер 894 от 30.12.2021 година, обнародвано в Държавен вестник бр.2 /2022г., с което се утвърждава проекта за ръководство на естествен парк „ Българка “.

Жалбите против решението на Министерски съвет бяха подадени първо от Национална асоциация „ Българско Черноморие “ и в следствие от община Габрово.

В претекстовете и на Върховен административен съд и на първата инстанция - Софийски административен съд, се акцентират съществени престъпления при правене на проекта от страна на ДЗЗД " Обединение Българка 2013 " с началник на екипа - Тома Георгиев Белев. В този консорциума вземат участие фирма  „ Стерна консулт “, „ WWF – България “ и компания „ Марсилея “ ЕООД - 100%  благосъстоятелност на WWF.

В правосъдното решение са разказани неспазване на процедурите, съзнателно занемаряване на наложителните етапи, свързани с достъп до информация на локалните хора и общинските управляващи, неотразяване на тяхното мнение и забележки, и още редица основни нарушавания.

В сигнала се твърди, че това провокира подозрения, че възложителят - Дирекцията на естествен парк „ Българка “, и персонално тогавашният шеф Мая Радева, не са упражнили необходимит надзор при осъществяването на поръчката.

Безпокойство  буди и фактът, че Тома Белев и Мая Радева, по време на възлагане и разработване на проекта, дружно са в управителния съвет на частната неправителствена организация „ Асоциация на парковете в България “. Това от своя страна поражда съмнения и във връзка с това по какъв начин е предоставена поръчката и дали няма корупционни дейности и практики. Още повече, че това не е единствената поръчка, която дирекцията на парка разпорежда на структури и лица, свързани с Тома Белев, с „ WWF – България “ и „ Стерна консулт “.

Преди основаване на „ Обединение Българка 2013 “ поръчки от Дирекцията на парк „ Българка “ е получило и " Обединение Българка 2011 ", в което още веднъж вземат участие швейцарското Неправителствени организации „ WWF “, неговата компания „ Марсилея “ ЕООД, и неправителствената организация „ Зелени Балкани “, на която ръководител на УС е бил Тома Белев. Още преди този момент на „ Зелени Балкани “, още веднъж от Мая Радева, е предоставена и платена инвентаризация на горите в парка. Тоест, всички поръчки, които предшестват проекта за ръководство, са правени от субекти, свързани с Тома Белев.

Не е за занемаряване и фактът, че „ WWF –България “ се ръководи от дамата на Тома Белев, Веселина Кавръкова.

Доказателство за тесните връзки и контакти сред Тома Белев и Мая Радева е и това, че през 2022г. тя е назначена персонално от Белев по време на мандата му като заместител министър, за шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново.

Освен това се изнася информация  за повтаряне на действия и двойно финансиране от други поръчки при разработване на проекта, като са употребявани данни от предходни контракти, които към този момент веднъж са били заплатени.

Според подателите на сигнала налице е и спор на ползи, който непосредствено влияе върху качественото и обективно осъществяване на заданието.

Върховният административен съд установи тежки нарушавания на процедурите при внасянето на проекта за одобряване в Министерски съвет. Не е извършен наложителният Висш експертен екологичен съвет, на който да се прегледа настоящата разработка на проекта и да се отстранят отправените забележки от другите министерства и да се организира гласоподаване от членовете на съвета. Има сведения за оказван мощен напън от страна на управлението на Министерството на околната среда и водите, в лицето на министъра Борислав Сандов и зам. министъра Тома Белев, да не се организира нов ВЕЕС.

Най-голямото е подозрението за умишлена корист със служебно състояние от страна на Тома Белев. Същият, от 23.12.2021г. е назначен за заместител министър на околната среда и водите с сектор, който дава отговор за проектите за ръководство на естествените и национални паркове.

Жалбоподателят твърди, че съгласно чиновници от министерството, две седмици преди да бъде  назначен, още от средата на декември 2021г., Тома Белев е бил всекидневно в институцията, давал е нареждания и е имал кабинет. Факт, който елементарно може да се потвърди.

Решението номер 3238 на Върховен административен съд, с което се отхвърля проекта за ръководство на парк „ Българка “ и претекстовете към него значат, че дадените европейски средства за изработването на проекта са окончателно изгубени. Парите на европейските и българските данъкоплатци са изхарчени безусловно безсмислено, тъй като проект за ръководство, след изхарчени общо 2.6 милиона, няма да има.

В сигнала се насочат и следните претенции към Европейската прокуратура и КПКОНПИ
Да се извърши детайлна и дълбока инспекция в дирекцията на парк „ Българка “ по какъв начин са изразходвани европейските средства при възлагането, разработване и утвърждението на проекта за ръководство на парка. Кои чиновници на дирекцията на парк „ Българка “, по какъв начин, по кое време и за какво са одобрили проект, за който Върховният административен съд е установил неспазване на процедурите и жестоко проявление на закона. Да се извърши и инспекция на отпуснатите и усвоени 8 милиона лв. по стратегия Оперативна стратегия Околна среда от дирекцията на парк „ Българка “, по времето когато шеф е Мая Радева. Да се ревизират връзките на Тома Белев и Мая Радева в частната конструкция „ Асоциация на парковете в България “, и по-конкретно решенията, които са взимани за покупка на десетки парцели от АПБ, както и произходът на средствата, тъй като има медийни изявления, че държавните дирекции на естествените паркове, членове на „ Асоциация на парковете в България “ са превеждали средства на частната неправителствена организация. Да се ревизира има ли глоба от принципала - Министерство на земеделието и горите, държавен шеф, какъвто е била тогава Мая Радева, да взе участие в ръководството на частния индивид „ Асоциация на парковете в Бъглария “. Да се ревизират предоставените поръчки на компании, консорциуми и неправителствени организации от „ Обединение Българка 2013 “ и „ Обединение Българка 2011 “, и дали са получавали предходни поръчки от дирекцията на парк „ Българка “, и дали има дублирани действия, осъществявани при разработване на проекта зя ръководство на парк „ Българка “. Да се  ревизира оказван ли е напън от страна на някогашния заместител министър Тома Белев върху администрацията за бързо, без осъществяване на законовите процедури, разработване на документ за входиране на проекта за утвърждение в Министерски съвет. Наличен ли е спор на ползи сред Белев и Радева.
Накрая в сигнала се изрича вяра, че посочените институции ще подходят отговорно и при доказване на нарушаване ще глобяват лицата и институциите за безстопанствено консумиране на европейски средства, според наредбите на закона.
     
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР