Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само

...
Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само
Коментари Харесай

Кои болести най-често получават грешна диагноза?

Неправилната диагноза е най-честата и рискова неточност в медицината. Само в Съединени американски щати казусът визира 12 милиона американци годишно. Поне един от всеки 20 възрастни, който търси здравна помощ в незабавно поделение или здравна клиника в страната, е потърпевш от сходна неточност.
Според последните статистики, от тези неточности при неправилна диагноза към 6 милиона евентуално биха могли да причинят щета, а сред 40 и 80 000 са смъртните случаи всяка година в американските лечебни заведения.
Статистиката е предиздвикала учени да търсят кои са положенията, които мъчно се диагностицират и вероятно неверно лекуване може да докара даже до съдбовен край. Резултатите от проучва на над 11 000 обявени случая на погрешно лекуване разгласява списание " Diagnosis ".
" Има към 10 000 заболявания, всяка от които се демонстрира посредством разнообразни признаци, тъй че може да бъде малко обезсърчително като се замислим по какъв начин да се оправим с неправилна диагноза ", споделя доктор Дейвид Нюман Тъкър, шеф на Института за сполучлива диагностика.
" Голямата тройка "
Изследователският екип е заключил, че броят на здравословните положения, свързани с най-често срещаните диагностични неточности, е изненадващо дребен. Три разнообразни болести са виновни за най-сериозните неточности: ракови болести, сърдечно-съдови проблеми и инфекции.
Колко са съществени и чести грешките
Повече от 1/3 от грешките, които са предизвикали гибел или съществени вреди, са свързани с тумори. Неправилна диагностика при сърдечно-съдовите проблеми се среща в 22% от случаите, а 13,5% при инфекциите.
Учените са разделили " огромната тройка " на 15 характерни положения. С най-тежки последствия за пациентите са грешките при болесттите:  рак на белите дробове, инсулт и сепсис. В листата влизат също инфаркт, меланом, рак на простатата и гърдата.
Резултатите от проучването би трябвало да сигнализират експертите, които са огромните проблеми за решение при диагностицирането в медицината, заключава доктор Тъкър.
Други рискови положения
Пациентите с вариращи положения като сърдечна непълнота, пневмония, анемия и рак на белия дроб, също могат да имат съществени проблеми, които мъчно да се открият от експерт. Данните разгласява списанието " BMJ Quality and Safety ".
Защо са сложни за диагностициране
Сложността при диагностиката на заболяванията от " огромната тройка " е обвързвана с няколко фактора. Пациентите, които не постоянно разказват правилно признаците си или са склонни да се самодиагностицират и самолекуват. Лекарите, които не постоянно правят всички нужни проучвания и не наблюдават деликатно развиването на положението на пациентите. Здравната система, която е трансформирала пациента в портфейл.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР