Непознат досега вид голяма панда е обитавал Балканите преди шест

...
Непознат досега вид голяма панда е обитавал Балканите преди шест
Коментари Харесай

Непознат досега вид голяма панда е обитавал земите на България преди шест милиона години

Непознат до момента тип огромна панда е обитавал Балканите преди шест милиона години. Статия за откритието на българския академик проф. Николай Спасов и китайския му сътрудник Цигао Цзянцзо е оповестена в научното издание на Американското сдружение по палеонтология Journal of Vertebrate Paleontology, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес пандата, необичаен тип в международната Червена книга, живее единствено в планинските гори на Съчуан, в Китай, описа пред Българска телеграфна агенция проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките. Той означи, че забавно при този тип мечка е неповторимата му специализация да се храни с растителна храна, и то с бамбук.

В далечното минало

Останки, въпреки и доста редки, на изкопаеми панди, които дават някаква визия за еволюцията на тази група, са откривани както в Европа, по този начин и в Китай, описа още Спасов. По думите му откритият в България тип е доста по-късен и еволюирал от всички досегашни европейски изкопаеми панди и е най-малко толкоз еволюирал, колкото този китайски жанр, който се счита за директен предходник на днешната огромна панда. Въпреки това не може да сме сигурни, че точно нашата панда е директният предходник, по скоро това е една странична клонка, която е отишла много напред в еволюцията си, добави ученият.

Той означи, че с цел да съществува панда на Балканите преди шест милиона години, тук е трябвало да има подобаващите климатични условия - влажни гори с климат, непосредствен до днешния тропически.

Два странни зъба с десетилетия "крият " своите секрети

До откритието се стига след дълги години упорита работа на българския академик. Загадката слагат фосилите на два зъба, които от дълго време стоят в научната сбирка на Националния природонаучен музей, само че за тях има извънредно нищожна информация. Дълго време не можех да разгадая тези зъби, тъй като не беше ясно нито находището, нито възрастта, нито тъкмо какво е това, с изключение на, че е някакъв див звяр, описа Спасов. В последна сметка успяхме да установим, че това е нов изкопаем тип огромна панда, която в доста връзки по своите зъби към този момент наподобява на днешната панда, добавя той.

Пандата - специфичната мечка

Пандата сама по себе си е неповторимо животно, дълго време не се знаеше към коя група спада, изясни професорът. Днес, след поредност молекулярни проучвания към този момент твърдо е открито, че това е мечка, само че доста профилирана мечка, която се храни съвсем напълно единствено с бамбук и живее в планините на провинция Съчуан, в Китай.

Парадоксално звучи, че в Европа, и то в България, е открит античен тип, който е живял преди шест млн. години, само че палеонтологията разкрива в действителност нови антични светове, които на пръв взор не можем да си представим, означи Спасов. Той добави, че възрастта на находката е избрана посредством данните за възрастта на въглищния слой, където е била, натрупвани от геолозите и палентолозите. Въглищата се образуват в заблатени гори, тъй че сигурно може да се каже, че това създание е живяло във влажни гори, означи ученият.

Специалният тип, обитавал Балканите

При всички случаи това е най-еволюиралият в доста връзки изкопаем тип от всички известни през днешния ден в Европа типове. Европейските са доста антични и примитивни, запазили са примитивни грабителски белези, до момента в който новоописаният тип, който е много по-късен от всички предходни известни типове от нашия континент, към този момент има зъби, които са профилирани към напълно растителен метод на живот или съвсем напълно, т.е. те демонстрират еволюция в посока на храненето на днешната огромна панда. И това е несъмнено доста забавен за палеонтологията и еволюцията факт, тъй като демонстрира, че преди към шест милиона години тези животни, огромните панди, са били публикувани доста по-широко в сравнение с в този момент, означи Спасов. Професорът допуска, че измежду аргументите типът да е по-скоро вегетариански, е конкуренция с други месоядни типове. В научната публикация се изрича съмнение, че макар вегетарианския му хранителен режим, зъбите на този тип са осигурявали задоволителна отбрана против хищници. Освен това кучешките зъби са сравними по мярка с тези на актуалната панда, което допуска, че те са принадлежали на животно с сходен размер или единствено малко по-малко, допуска още откривателят.

Как се прави научно изобретение

Методите, употребени в палеонтологията за определяне на сходни открития, са сравняване на находката с всички вероятни други остатъци по метода на отхвърлянето. Първо разбираш, че това е див звяр, по-късно - че е от групата на мечките, след това го сравняваш с тези, които най-вече наподобяват и разбираш, че това са пандите, описа процеса на изследването ученият. Постепенно той открива, че все още няма нито една от познатите панди с тъкмо такива зъби. Прилича най-вече на един жанр, намиран в Европа, само че с по-примитивни зъби, сподели проф. Спасов и добави, че това демонстрира, че "нашият " тип е очевидно нов, по-еволюирал тип от този жанр.

В отговор на въпрос, проф. Спасов отбелязва, че в тяхната работа молекулярните проучвания към момента не са вероятни, тъй като не може да се извлича ДНК от фосили на шест млн. години. В взаимозависимост от изискванията на предпазване, в които са непокътнати останките, ДНК може да се извлича от обекти от късния плейстоцен, т.е. на възраст от десетки хиляди години. Извличани са и от остатъци, които са много по-ранни от това, само че на милиони години до в този момент никой не е извличал. Тъй като няма органично вещество, което да резервира тази конструкция, разясни Спасов.

Надраскан небрежно текст, криещ остарялото име на елинпелинското село Огняново, забавя с години откритието

Фосилните находки на двата зъба са открити евентуално в региона на село Огняново, община Елин Пелин, още през 70-те години на предишния век. Може това да е станало, когато е правена язовирната стена на бент. "Огняново ", допусна проф. Спасов и добави, че има информация за въглищни прослойки в този регион, които са датирани.

Двата зъба са донесени евентуално на моя предходник в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките доктор Иван Николов, аз ги получих в завещание, описа Спасов и добави, че, за жалост, до тях е имало единствено една записка с небрежно написана на ръка една единствена дума. Трябваха ми доста години, с цел да мога да плана написаното - Гюреджия, и по-късно още доста години, с цел да схвана какво е това, означи той. Оказа се, че надписът е остарялото име на село Огняново. Чак тогава към този момент можах да направя и търсенето на въглищните пластове и да се добера до данните за тяхното датиране, изясни ученият. Оттам нататъка следваше към този момент палеонтологическата работа - сравняване на тези зъби с до момента известните модерни и фосилни.

Всъщност аз съм работил върху определянето на тези остатъци през цялата ми кариера досега, описа той и добави, че се е прибирал към неразбираемата находка от време на време в продължение на години.

Бързай постепенно

Проф. Спасов не прави оценка това огромно закъснение безусловно като нещо неприятно. Убедил съм се, че от време на време забавянето води повече до изгоди, в сравнение с до вреди, сподели той и добави, че в това време са били разказани три изкопаеми рода огромни панди и това му е дало опция да се ориентира в систематиката на тази група и да дефинира дружно с неговия сътрудник от Китай, че това е освен изкопаема огромна панда, само че и нов за науката тип. Кръстих го в чест на доктор Иван Николов, който е съхранил тези находки - Agriarctos nikolovi, добави той.

Как е липсващ Agriarctos nikolovi

Вероятно климатичните промени в края на миоцена в Южна Европа, довели до засушаване, са имали неподходящ резултат върху съществуването на типа, счита ученият. Той допуска, че балканската панда е изчезнала в резултат на месинската рецесия на солеността - събитие преди 5,96 - 5,33 млн. години, при което Средиземноморският басейн пресъхва, променяйки доста заобикалящата го сухоземна среда.

В публикацията са показани два вероятни еволюционни пътя за разпространяване на тези животни. Според единия Ailuropodini се насочват от Азия и приключват с A. nikolovi в Европа. Според учения обаче "най-старите представители на тази група мечки са открити в Европа”, а това навежда на мисълта, че групата може да се е развила в Европа и по-късно да се е насочила към Азия.

Съавторът Цигао Цзянцзо от Пекинския университет, в Китай, е с съществена заслуга за ограничение на идентичността на типа до принадлежността му към Ailuropodini - жанр в фамилията на мечките Ursidae.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР