Непотвърдена информация подпали въображението и социалните мрежи в неделя следобед.

...
Непотвърдена информация подпали въображението и социалните мрежи в неделя следобед.
Коментари Харесай

Проф. Касчиев: В никакъв случай няма 2000 пъти повишение на радиационния фон

Непотвърдена информация подпали въображението и обществените мрежи в неделя следобяд. " Притеснителен сигнал от уеб страницата за радиоактивен мониторинг на ЕК. Според него близо две хиляди пъти има покачване на радиационния декор на територията на Румъния наоколо до Козлодуй ", заяви MeteoBalkans.

Елементарна инспекция обаче сподели, че единствено една станция на българо-румънската граница демонстрира повишени данни, а двама минситри се наложи да опровергават подправената вест.

" От това, което има оповестено, обстоятелствата са следните – в събота вечерта към 22-23 ч. е засечено, че една от станциите на румънската система за радиологичен мониторинг на околната среда дава повишени показания, спрямо естествените. В никакъв случай не става въпрос за 2000 пъти, някъде 14-15 пъти. Това е задоволително огромно изменение, защото нормално промените в границите на 40-50% от естествените стойности могат да се дължат на естествени фактори, тъй че те не се вземат под внимание ". Това изясни в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио проф. Георги Касчиев, специалист по радиационна сигурност и нуклеарна енергетика.

" Такова нарастване би трябвало да притегли вниманието на дежурен оператор, който би трябвало да реагира, да извърши инспекция, защото румънската система има построени 11 станции на другия бряг на Дунава. Тази, която е дала тези показания, е фронтално против АЕЦ " Козлодуй ", на към 10 км. Другите са към този момент на известно разстояние ", добави специалистът.

Проф. Касчиев напомни, че тези станции са строени още през втората половина на 90-те години, когато по този начин или другояче се смяташе, че старите реактори на АЕЦ " Козлодуй " съставляват нараснал риск.

" Ако теоритично стане тежка повреда, това няма да бъде някакво кълбо, което се носи от ветровете. То непрестанно ще се разсейва от ветровете. Няма по какъв начин единствено една станция да регистрира покачване на радиационния декор ", уточни още той.

Запитан постоянно ли се случват сходни неточности, той описа смешен случай от своята процедура: " През 1999 година една заран получих незабавно повикване в Министерския съвет, и когато дойдох, там цареше голяма паника. Питаха ме станало ли е нещо в Козлодуй, споделих " не, нищо не е станало, работят обикновено и щестте блока ". Тогавашният министър на околната среда с една злокобна физиономия се приближи към мен и сподели " ами по какъв начин ще обясните това ", и ми подаде една разпечатка. Като погледнах станциите видях, че на всички места има покачване на радиационния декор, само че от порядъка на 30-40-50%. Веднага споделих, че това не е мотив за терзание, защото най-вероятно е провокирано от обстоятелството, че през нощта валяха проливни дъждове и имаше едно земетресение в Гърция. В този случай постоянно се получава по-силно излизане на радона на повърхността ".

Според проф. Касчиев не всеки би трябвало да си разрешава да разяснява такива случаи. " Най-малко, в случай че види такава информация, би трябвало да я препровери от самостоятелен източник. Какви са тези 2000 пъти, това някаква провокация ли е? ", попита специалистът.

След публикуваната информация за нараснал радиационен декор, от АЕЦ " Козлодуй " разпространиха своя позиция:

" Държим да осведомяваме българската общност, че няма мотив за безпокойствие. Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в района, се регистрират и все още в следените точки от площадката на АЕЦ „ Козлодуй ” и 100-километровата зона към централата на българска територия.

Данните от автоматизираната система за мониторинг се пресъздават на осведомителни табла в обитаемоте места от региона и в действително време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната организация по околна среда и Агенцията за нуклеарно контролиране. Обект на непрекъснат мониторинг са радиационните параметри на съществени съставни елементи на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички проучвания се извършват по одобрени валидирани способи за измервания и разбор. "

Министърът на енергетиката Румен Радев отхвърли да има нараснал радиационен декор в България, каквато информация се появи по-рано през днешния ден. Той дефинира новината като подправена и посочи, че за последните 24 часа изрично стойностите са в допустимия период и че няма какъвто и да е мотив за безпокойствие.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР