Неподходящият избор на изолационни материали и неправилният им монтаж могат

...
Неподходящият избор на изолационни материали и неправилният им монтаж могат
Коментари Харесай

Каква изолация да сложим в дома си, за да намалим сметките за парно?

Неподходящият избор на изолационни материали и неправилният им монтаж могат да понижат с до 50% успеваемостта и изгодите от направената инвестиция.

Как да изолираме дома си, с цел да понижим оптимално сметките си за отопление - вижте какво поучават специалистите:

" Още преди закупуване на топлоизолация би трябвало да се направи енергийно проучване на постройката от експерт, защото има доста фактори, които би трябвало да се преценяват. Това предлага инженер Йордан Николов. Според него спестяването от топлоизолационен материал може да понижи икономията, която целим от топлоенергия.

" Икономията на топлоизолационен материал не води до забележителна спестовност на цялата система, само че в доста случаи хората икономисват от дебелината, без да се замислят, че тази дебелина, в случай че я съотнесем към цената на целия пакет: това са мрежи, шпакловки, дюбели, багра, труд и така нататък ще се окаже, че това е по-малко от 5% разлика ", изясни изпълнителният шеф на Българската асоциация за изолации в строителството инженер Йордан Николов.

Марио Стоянов, който е притежател на строителна компания обаче споделя, че клиентите търсят компромисен вид.

" Кое ще бъде най-хубаво като цена, което също е значимо. Балансът по отношение на успеваемост и цена на стиропора е много добра. Затова това избраха ", споделя Марио Стоянов.

Той споделя, че изолацията със стиропор от 10 сантиметра дружно с мазилката коства сред 60 и 80 лв. по актуалните цени, а каменната вата коства над 100 лева Икономията на топлоенергия също вариара.

" От 30 до 60% се икономисват енергийните сметки. Като е значимо да се каже, че когато се прави изолираност би трябвало да се сменят и старите дограми тъй като 25% от квадратурата на жилището е дограмата ", посочи Стоянов.

Но даже и качествената дограма може да не докара до оптималната успеваемост, в случай че не е инсталирана вярно и липсват външни и вътрешни топлоизолационни ленти.

" Всичките пари изхарчени за цялата система за топлоизолация, в случай че се допусне върху плътността на постройката да не е сложена т.е. в случай че пропуща въздух ние губим ужасно доста топлота. И тя може да доближи до 40-50%, когато не са добре затворени всички тези празнини ", счита инженер Николов.

Дограмата би трябвало да бъде инсталирана върху изолацията, а не върху бетонната стена, добавя Николов. А притежателят на компания Стоянов натъртва на обстоятелството, че не трябва да се подценява и изолацията на покрива.

" В една енергийна успеваемост на постройките, като цяло на къща, апартамент или на каквото и да било, температурата бяга през таваните. Външна изолираност, изолиран под, изолиран таван. Това към този момент сигурно ще понижи с до 60% енергийните сметки ", има вяра Стоянов.

Йордан Николов предлага при избора на материали да се купуват сертифицирани системи за топлоизолация, тъй като те подсигуряват избрани резултати.

" По условията сега на европейката инструкция за енергийните характерности на постройките минималното, което би трябвало да се реализира е 30% спестовност ", смята Николов.

Той чака, че заложената спестовност в новата инструкция ще бъде 60 на 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР