Неоцененият труд на лекарите лъсна с целият си блясък по

...
Неоцененият труд на лекарите лъсна с целият си блясък по
Коментари Харесай

Д-р Г. Павлова: Здравеопазването след 1 април е икономия на публични средства за здраве

Неоцененият труд на лекарите лъсна с целият си искра по време на рецесията с Ковид-19 и се демонстрираха и най-малките неравности по повърхността на пътеката, наречена опазване на здравето. Или по-точно - здравепогазване.

Медиците ни бяха изправени пред невиждано предизвикателство и устояха. Всички в системата на опазването на здравето бяха на колене, без значение, че извършват най-достойната специалност. Управлението на страната пишеше " на коляно " ограничения, които да подкрепят лекарите и медицинските експерти и никой не знаеше кой път е верен, коя мярка настояща, само че правилото " Проба-грешка " даде резултат. 

Този пакет от ограничения, обхващащ всички по веригата, които работят с Ковид-19 пациенти внезапно отпадна и всички пробойни в системата излязоха нескрито. Естествено, за сметка на пациенти и лекари.

С отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура в страната, от 1 април 2022 година няма в допълнение възнаграждение на лекарите на първа линия ( то към този момент всеки доктор е на първа линия), стопираха заплащането на имунизациите, като физически труд, осъществен от лекари и медицински сестри.

Наш кореспондент беседва с доктор Галинка Павлова, шеф на ДКЦ V " Св. Екатерина " -Варна по отношение на измененията и компликациите, пред които се изправиха лекарите след отпадането на ограниченията. 

" Имунизираме против Ковид-19 без да ни заплащат. Това се случва в имунизационните кабинети в ДКЦ, МЦ, РЗИ и други. Съгласно последните разпоредби, възнаграждение от НЗОК получават единствено ОПЛ, което демотивира всички останали екипи. Това несъмнено ще затрудни и ограничи достъпа на искащите до имунизация. Част от сътрудниците ОПЛ по-трудно провеждат нужния брой искащи, с цел да отворят флакон от съответната ваксина.

Нашият труд (досега сме създали над 15 000 имунизации, работихме и в почивните дни, създадохме и изнесени мобилни пунктове) очевидно не е нужен за обществото и не коства нищо...

Важното е да се спестят пари на здравната каса, а след това се питаме за какво напущат медиците; за какво сме последни по брой ваксинирани!

Неплащането на осъществена работа (в случая ваксинация) е израз на отношението на държавните здравни институции към труда на медиците, в частност към СИМП ", показа доктор Павлова, като добави, че те няма да спрат да извършват моралния си дълг към обществото, тъй като имат вяра, че имунизирането е правилния път към по-лекото прекосяване през вируса и вероятността от затруднения доста понижава.

Д-р Павлова разяснява още, че през предходната година, НЗОК е заплащала по 10 лева на имунизиран пациент на ДКЦ-то. Според нея с тези средства са осигурявали заплащането на медицинския служащ плюс разноските към центъра.

Здравната каса заплаща имунизацията, осъществена от общопрактикуващите лекари единствено за пациенти от листите им, и то, в случай че са здравноосигурени. Тоест, по този метод се слага лекарят в позицията да избира - моралния дълг да имунизира пациент, за който няма да му бъде заплатено или да откаже и да наруши този дълг.

По думите и, сега царува цялостен безпорядък и това, което явно се цели е, да се спестят средства на НЗОК, което, обаче не е алтернатива за лекарите, защото доста от тях си резервираха правото да отхвърлят да работят в евентуално рискова среда, а трудът им да не се почита и зачита.

Тя назова това явление  " спестовност на обществени средства за здраве ".

Друг проблем, на който подчертава шефът на ДКЦ " Св. Екатерина " е тестуването на пациентите със симптоматика на Ковид-19. Безплатните проби са още една мярка, отпаднала с изключителната епидемиологична конюнктура. До 30 март персоналните лекари имаха право да издават посоки за PCR тест. От 1 април към този момент схемата за хората е друга.  Ако пациент с респираторни признаци посети персоналния си доктор, то той следва да издаде направление за експерт пулмолог, който пък, да издаде ново направление за PCR тест, с цел да се потвърди коронавирусна зараза и пациентът да бъде лекуван съответно.

Проблемът при по този начин написаната " пътека " е, че болният обикаля кабинетите, чака да влезе при персонален доктор, от там търси експерт пулмолог, които като цяло са недостиг във Варна, след което отива на тест, където също заразява хора. Въпросът, който поражда тук е - Колко съответна е тази политика?

Според доктор Павлова с изключение на рискова, това е и безусловно неприемлива алтернатива за пациентите, които избират или въобще да не се тестват, или в случай че решат, то да си заплатят цената на теста.

Въпреки неуредиците и откритото неглижиране на проблемите от страната, българските лекари не се предават и не престават да бъдат там, на фронта, воювайки с пробити брони, само че мощен дух.

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР