Неотдавнашно проучване установи, че хората консумират по 5 грама микро-

...
Неотдавнашно проучване установи, че хората консумират по 5 грама микро-
Коментари Харесай

Хората поглъщат пластмаса колкото една кредитна карта на седмица

Неотдавнашно изследване откри, че хората употребяват по 5 грама микро- и нанопластмаса всяка седмица – еквивалент на една кредитна карта

Неотдавнашно изследване откри, че хората употребяват по 5 грама микро- и нанопластмаса всяка седмица – еквивалент на една кредитна карта, заяви Евронюз.

От най-отдалечените дълбини на океана до най-дълбоката част на белия дроб микропластмасата наподобява е навлязла във всяка част от живота ни, в това число в стомашно-чревния тракт на индивида. Медицинският университет във Виена неотдавна разгласява изследване в списание Exposure & Health, което демонстрира, че приблизително по пет грама пластмасови частици навлизат в стомашно-чревния тракт на човек седмично.

Предишни изследвания към този момент откриха съществуване на частици в човешката кръв и органи. Установено е също по този начин, че микропластмасата вреди на неродените бебета.
Какво съставляват микропластмасите?
От 50-те години на предишния век насам хората са произвели над 8,3 милиарда тона пластмаса, като 79% от нея е попаднала в депата за боклуци и в естествената среда.

Изхвърлената пластмаса се разпада на микро- и наночастици, които попадат във водните пътища и почвата . Микропластмасата, която е с размер сред 0,001 и 5 милиметра, и нанопластмасата, която е по-малка от 0,001 милиметра, в последна сметка навлизат в хранителната ни верига посредством морските блага или даже плодовете и зеленчуците. Те могат да попаднат в организма и когато пием от пластмасови бутилки , като хората, които пият по 1,5 до 2 литра вода дневно от такива бутилки, одобряват 90 000 пластмасови частици годишно.

" Тези, които избират чешмяна вода, могат, според от географското си местонахождение, да понижат количеството на погълнатите пластмасови частици до 40 000 ", се споделя в изследването на Медицинския университет във Виена.

Друг източник на тези частици са микрогранулите, които се употребяват целеустремено в доста артикули за здраве и хубост. Изследване, извършено от неправителствената организация Plastic Soup Foundation (PSF), откри, че съвсем 9 от 10 козметични продукта на водещи марки като L`Oréal Paris, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders и други марки съдържат микропластмасови частици. Тези частици се връщат назад в човешкото тяло, откакто попаднат във водните пътища.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Какви опасности за здравето са открити?
Въпросът дали погълнатите микро- и нанопластмаси съставляват риск за здравето се изследва в многочислени изследвания , само че досега е значително незнаен.

Изследователският екип от Медицинския университет във Виена е обобщил в отчета си настоящото положение на научните знания, като е показал, че погълнатите частици, преминаващи през стомашно-чревния тракт, водят до промени в състава на чревния микробиом . Тези промени са свързани с метаболитни болести като затлъстяване, диабет и хронични чернодробни болести.

" Частиците могат да провокират локално инфектиране и имунен отговор, а по-специално за нанопластмасите е открито, че задействат химически пътища, участващи в образуването на рак ", се споделя в изследването.
Какво можете да извършите, с цел да избегнете попадането на частици в организма си?
Да топлим храната в микровълновата печка в порцеланови съдове вместо в пластмасови и проветряване на дома са някои от решенията, препоръчани за понижаване на поглъщането на пластмасови частици.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Избягването на пластмасови опаковки при покупка на храна също може да помогне. Проучванията са открили съществуване на частици в чаени торбички и даже в авансово подготвен ориз.

Важно е също по този начин да се пие филтрирана чешмяна вода, защото тя понижава съвсем на половина погълнатите частици спрямо бутилираната вода.

Дрехите ни също отделят доста синтетични частици при пране. Филтър за хващане на нишки в пералнята ви може да предотврати изпирането на микропластмаси. Но също по този начин е значимо да избягвате напълно синтетичните нишки и вместо това да избирате естествени материали като вълна, коприна и коноп.
И несъмнено, постоянно е значимо да подкрепяте политиките, които целят да лимитират пластмасите за еднократна приложимост.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР