Неотдавнашна публикация на Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвика разговори в

...
Неотдавнашна публикация на Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвика разговори в
Коментари Харесай

Европа променя мнението си за Биткойн? Нов документ описва потенциала на криптовалутата

Неотдавнашна обява на Европейската централна банка (ЕЦБ) провокира диалози в криптовалутната общественост, предлагайки нова вероятност за въздействието на Биткойн върху международната стопанска система, изключително в районите с висока инфлация.

Тази смяна в гледната точка на ЕЦБ, изтъкната от Патрик Хансен, шеф на Circle за политика и тактика на Европейски Съюз, бележи видимо отклоняване от предходния ѝ песимизъм.

Преди към година в блога на ЕЦБ беше оповестена публикация, озаглавена “ “, когато цената на монетата беше към $20,000. В обявата се изказваше догатката, че скокът от дъното от $17,000 през юни 2022 година може да не е сигнал за непоклатимост, а по-скоро за изкуствено провокирано последно рали.

Оттогава насам цената на Биткойн набъбна повече от два пъти, което провокира преоценка на неговото значение. Неотдавнашният работен документ на ЕЦБ, озаглавен “ “, навлиза в тънкостите на транзакциите с Биткойн.

В него се преглеждат факторите, определящи транзакциите с Биткойн в 44 фиатни валути на главните равнопоставени крипто тържища. Проучването разкрива, че спекулативните претекстове управляват главно транзакциите с Биткойн в международен мащаб, като оферират транзакционни преимущества на нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи (EMPB).

В публикацията се акцентира, че в EMDE търговията с Биткойн ескалира през интервали на неустойчивост на националните валути, което демонстрира възприеманата стойност на Биткойн като средство за предпазване на благосъстояние или замяна в тези райони. Тази наклонност стана по-ясно изразена след COVID-19, защото икономическата неустановеност подтиква засиленото приемане на криптоактиви. Констатациите акцентират ясно изразеното противоречие в метода, по който се възприема цената на Биткойн сред развитите и разрастващите се стопански системи.

Друго значимо изобретение е противоположната взаимозависимост сред ограниченията за дълбочина на банковото дело и дигитализацията и въздействието на всяка от валутите върху световния общ фактор в размера на търговията с Биткойн. Това подсказва, че в страните с развита стопанска система, където обичайните финансови услуги са по-слабо налични, а популацията е по-младо и по-склонно към вдишване на риск, криптоактивите като Биткойн служат като спекулативна опция на обичайните финанси.

Макар че присъщата на Биткойн неустойчивост на цените може да възпре приемането му като устойчиво средство за предпазване на стойност или метод на заплащане, в документа се изрича съмнение, че в бъдеще други криптовалути, по-специално постоянни монети, биха могли да бъдат по-широко признати в EMDE заради неналичието на финансови други възможности.

Въпреки това тези активи, които са по-малко волатилни, може да не съумеят да предложат забележителна възвръщаемост при сюжети с висока инфлация, което евентуално да понижи привлекателността им за по-младите демографски групи.

Хансен акцентира, че както работният документ, по този начин и обявата в блога не показват формалната позиция на ЕЦБ. Въпреки това еволюиращият език и признаването на разнообразната роля на Биткойн в разнообразни стопански пейзажи в изявленията на ЕЦБ допускат все по-голямо признание на многостранното влияние на криптовалутата върху международните финанси.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР