Неотдавнашен ВИК ремонт около другия мост, където загинаха жертвите, е

...
Неотдавнашен ВИК ремонт около другия мост, където загинаха жертвите, е
Коментари Харесай

BIRD.BG: Река Черна изчезва от кадастъра и става парцел за застрояване, собственост на един от “Килърите”

Неотдавнашен ВИК ремонт към другия мост, където починаха жертвите, е нараснал риска от злополучие, настояват от медията. Според следствието самата река Черна изчезва от кадастъра тъкмо преди морето и става имот за застрояване, благосъстоятелност на член на групата за убийства “Килърите ”.

 

„ Щетите са нанесени тук-там, където не минават реки. Водосборите са доста огромни и количеството вода, което се изля, е такова, каквото в никакъв случай не е виждано в тези територии ”, разяснява кметът на Царево Георги Лапчев след потопа. Премиерът Денков също отхвърли пред публицистите, че засипаните дерета и непочистените корита на реките са фактор за бедствието: “Теренът е подобен, че като вали в огромни количества, се стича по билата и оттова реката си потегля по пътя и залива, докъдето стигне ” – разказа той обстановката.

 Има 360 позволения за сеч край наводненото село Кости от 2021 до момента
Проблемът обаче е, че с изключение на водата по пътя, към залива се свличат всички непочистени отпадъци, а запушените дерета също пречат на естествения отток. За това е алармирал неведнъж на Регионална инспекция за опазване на околната среда локалният общински консултант Емил Пейчев. Оттам му дават отговор, че дерета към този момент няма, има УПИ-та (урегулиран аграрен имот). А и да е имало дерета, те били сухи и по тях не е текла вода. “Тази нелепост беше образно опровегана от майката природа по прекомерно мъчителен метод ”, разясняват публицистите от BIRD.BG.

 

Река Черна, която тече през ниската част на Царево, се пресича през няколко моста. На един от тях в промишлената зона камерата на Гугъл е снимала нерегламентирано бунище за битова техника.

 

Няколкостотин метра по-надолу към морето отляво на пътя към Черна се спуска дере. На картата на Плана за ръководство на риска от наводнения в уеб страницата на Басейнова дирекция Черноморски регион това дере е обозначено като рискова зона.

 

Дерето и растителността към него се виждат добре на сателитна фотография от 2011 година, когато за кмет на Царево е определен Георги Лапчев. Следващите фотоси, налични в Гугъл Earth, демонстрират по какъв начин растителността прогресивно изчезва, а през 2022 година дерето е изцяло засипано. Участъкът е трансфорат в склад навън.

Самият терен с дерето с кадастрален номер 820 е бил общинска благосъстоятелност до края на 2021 година, когато общината го продава за 76 000 лева на компанията “МОВ ” ЕООД, благосъстоятелност на Станчо Стоянов. За него се знае, че е някогашен служител на реда и доближен на локалния координатор на ГЕРБ Ангел Цигуларов. Икономическата им съгласуваност се открива и в Търговския указател във компанията “Тимбър Лес 2 “, която е била благосъстоятелност на Стоянов, а в този момент е на Цигуларов.

 

Цигуларов е значима фигура в Царево. Общински консултант и строителен бизнесмен, той има и компании за дърводобив, които секат в Странджа. Преди три години огромното проучване “Горигейт ” извади нескрито противозаконни сечи, като в региона на Царево рекордьор беше компанията “Айди 555 ”, обвързвана с Цигуларов. Обезлесяването на планината също е измежду факторите, които покачват рисковете от наводнения.

Фирмата “МОВ ” ЕООД е придобила и прилежащия до дерето имот (кадастрален номер 826) от частно лице и е подала в общината капиталово предложение на двата терена да се построи база за сепариране на боклуци. Над 1000 поданици на Царево се афишират срещу този план с подписка, импортирана в Регионална инспекция за опазване на околната среда, като един от причините е, че отпадъците ще се намират на засипаното дере и има риск при наводняване. Въпреки митингите подготовката за строителството въз основата наподобява е почнала, само че след стихията дерето още веднъж се е образувало, съгласно очевидци на място.

От сателитните фотоси може да се направи и извод, че изсичането и засипването на дерето с пръст е почнало още в интервала, когато притежател на терена е Община Царево. Това е показателно за метода, по който се стопанисва общинското имущество.

 

Друг образец за засипано дере, приток на р. Черна, се открива против пожарната в Царево. Само преди година общинският терен е бил зелен, а през днешния ден е строително сметище. Според общинския консултант Емил Пейчев, който е подал сигнал до разнообразни институции, там са депонирани земни маси и строителни боклуци от уличните поправки в Царево.

 

През юли 2022 година към момента има дере с растителност. Тази пролет дерето към този момент е строително бунище

 

Редовен реализатор и подизпълнител на общински публични поръчки в строителството се явява компанията “К билдинг ”. Тя е благосъстоятелност на същия Станчо Стоянов, за който се твърди че е бил кум на сватбата на Ангел Цигуларов. Последният мост над р. Черна на самото устие е бил подкопан от багери на “К билдинг ” поради нелегално изземване на баластра.

Съдия Москова и щерка й са тръгнали в потопа, с цел да спасят кученца По случая има формирано досъдебно произвеждане след сигнал до Басейнова дирекция от Емил Пейчев. Инспекторите на Басейнова дирекция установяват, че е конфискуван материал от устието на реката и е постлан на прилежащ терен, където общината строи паркинг. От два дни този подкопан мост към този момент го няма, отвеян от придошлата вода. Точно там са отнесени от водата жертвите на наводененията.

 

Предишният мост на реката напълно неотдавна е бил обект на намеса около ВИК поправки с европейски пари. Изпълнител е компанията ДЗЗД “ИНЖЕНЕРИНГ 2020 ”, в която водещ сътрудник е компанията “Планекс ”, прочула се около източването на стотици милиони за фиктивни поправки на язовири. В резултат от строителните действия проходът под този мост е ограничен. А резултатите от намесата на “Планекс ” са забележими.

 

Река Черна крие и други секрети, открива BIRD в кадастъра. Според настоящите там данни реката стопира до моста, ремонтиран от “Планекс ”. Дотам са налични два парцела с обществена общинска благосъстоятелност и предопределение “дере ” и “водна повърхност ”. След моста няма дере, най-малко по документи.

 

Дерето на р. Черна стопира на моста съгласно кадастъра. Чиновниците обаче не са съумели да заличат руслото на реката в материалната ни действителност. Река Черна съществува и без благоволението на кадастъра след моста. Там тя минава през частен парцел, който е благосъстоятелност на компанията “Саут Коуст Инвестмент ”. Компанията е обвързвана с небезизвестния Георги Вълев от групата “Килърите ”, излежаващ доживотна присъда. КПКОНПИ даже е правила безрезултатен опит да отнеме този парцел.

 

 

Теренът от 10 декара с приватизираното речно дере е предопределен за ниско застрояване и в Община Царево е импортирано капиталово предложение там да бъде осъществен ваканционен комплекс. В прилежащия парцел, също предопределен за строителство, общината се оказва съсобственик с наказаните “Килъри ”.

 

" Неосъдени “Килъри ” по традиция остават корупцията, безхаберието и чувството за безотговорност. И има нещо надълбоко алегорично в това, че една от жертвите на пороя е ръководителят на локалния съд ", приключва коментара.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР