Неотдавна от партия Възраждане бе предложен Закон за регистрация на

...
Неотдавна от партия Възраждане бе предложен Закон за регистрация на
Коментари Харесай

Чуждестранни агенти ли са Костадин Костадинов и Флора?

Неотдавна от партия " Възраждане " бе препоръчан Закон за регистрация на задграничните сътрудници, а тематиката продължава да се разиграва в обществените мрежи.

Влогърката Цвета Стратиева, по-известна като Флора, взема решение да ревизира дали в действителност тя, монетизирайки своя профил в Ютуб, би попаднала под удара на един сходен законопрпоект. Докато прави своята инспекция открива, че освен тя е застрашена, застрашени са и самите " Възраждане " и съответно самият Костадин Костадинов, тъй като и те са монетизирали своя профил, надлежно и те получават пари от компанията " Алфабет ", притежател на платформите Google и Ютуб.

От там стартира замяна на връзка сред двамата, обиди и закани от страна на Костадин Костадинов. Цялата преписка сред Флора и Костадинов можете да видите в края на текста.

За да опише повече за случилото се в предаването " Кой приказва " по Дарик радио взе участиеЦвета Стратиева.

 Цвета Стратиева и Александър Детев

" Комуникацията ми с Костадин Костадинов продължи много дълго, аз нямах такива упования, тъй като неведнъж разнообразни инфлуенсъри, публицисти и хора, които се подвизават в обществените мрежи, са отправяли рецензии към Костадин Костадинов, тъй че аз не съм имала такива упования ", изясни Флора.

" Просто написах пост, който, макар че не съм правист, беше съветван с адвокати, с цел да има някакъв смисъл от него, тъй като аз не преставам да настоявам, че в случай че Костадин Костадинов ми потвърди, че бъркам, нямам нищо срещу да му поднеса обществено опрощение за това, че съм сбъркала и съм подвела моята аудитория.Но съгласно доста от юристите, с които се съветвах, самият факт, че има разнообразни тълкувания на този закон, демонстрира, че той не е добър ", добави още влогърката.

За какво в действителност става въпрос? Законопроектът за задграничните сътрудници включва към себе си пари от задгранични НПО-та и задгранични търговски сдружения, държавни и неправителствени организации.По създание в този закон написа, че комерсиалните покупко-продажби са изключени от него.

" Тоест, в случай че заявим, че активността на Костадин Костадинов и моята в Ютуб е комерсиална договорка -ние качваме наличие и платформата заплаща за проявление на реклами в него, това би било изключено от законопроекта, единствено че никой в Българияне е прецизирал законите дотам, че те да са съответни на тези обществени платформи и обществени мрежи, които допреди 5-6 години не бяха толкоз развити. Има доста адвокати, които споделят, че като всеки различен закон в България, това ще зависи от преценката на съда, и в случай че някой арбитър реши да разгласи мен или Костадин Костадиновза задграничен сътрудник, няма какво да го спре – това е въпросът ", изясни още Цвета Стратиева.

По думите й по-късно Костадин Костадинов написал пост, в койтотвърди, че тяму е дала обещание да изтрие обявата си и да му сервира опрощение, което не е по този начин, твърди Флора, само че посочи, че в реалност е дала обещание, че в случай че се откри, че бърка, ще добави и изясни по какъв начин стоят нещата.

Мнение по тематиката изрази и Захари Янков отБългарския център за нестопанско право. Той съобщи, че законопроектът в този си вид е изпълнен с най-различни вътрешни несъгласия и много неразбираеми дефиниции.

 Захари Янков

" Самото разбиране " задграничен сътрудник " сякаш се дефинира най-малко три пъти в този законопроект с разнообразни детайли. Само с цел да покажа какъв брой изчерпателен са се пробвали да го създадат с тези неясноти, под " финансиране " не се схваща единствено парични средства, само че и материални облаги, надхвърлящи равноценност 1000 лева,и в случай че един ютубър получи в границите на една година всички награди на Ютуб за хора, които са се включили към канала, те ще надвишават 1000 лева, само че несъмнено не са комерсиална договорка, тъй като са подарък, и към този момент ще се трансфорат в задгранични сътрудници ", изясни Янков.

Той уточни, че самият закон по дизайн е изработен по този начин, че да бъде толкоз общ, че да може един властнически режим да може да го ползва против който пожелае.

" Този законопроект е явно против кого е ориентиран – гражданските организации медиите. Той е просто продължение на очерняща акция, която се води от партия " Възраждане ", само че преди този момент и от други партии. Този вид на законопроекта аз бих го похвалил като допустимо най-лошият, който сме виждали до момента ", безапелационен е специалистът.

А когато Флора е попитала Костадин Костадинов за какво би трябвало да се събразяваме с американското законодателство, в случай че става въпрос за България, той е изтрил коментара.

" Аз го приписвам на обстоятелството, че преди този момент ми беше написал, че повече не желае да вижда такива лъжци и манипулатори в неговия профил. Аз виждам, че всякаква рецензия, отправена даже от негови последователи на неговата стена, се посреща по същия метод. Той дава отговор по този начин и на личните си последователи ", уточни влогърката.

" Не мисля че Костадин Костадинов има право като политическо лице да прави, по негови думи, " комерсиална договорка " с Ютуб като качва наличието си и поставя места, в които да се появяват реклами, и то да го монетизира.Той беше прецизирал, че не получава мого пари от това, като под " не доста " беше конкретизирал няколкостотин лв. на месец, което може да ви каже, че той ще надмине границите на личния си законопроект.Беше написал, чеплаща с тези пари на хората, които вършат видеата и колажите ", сподели още Флора.
" Аз желая да видя партия " Възраждане " дали заявяват тези приходи пред Национална агенция за приходите като патриотите, които настояват, че са ", съобщи още тя.
" Звучи мощно евентуално това да е нарушаване на Закона за политическите партии, който урежда финансирането на партиите. Неговият канал е негов персонален и може би по този метод се заобикаля закона ", сподели от своя страна Захари Янков.

Флора пък показа, че в границите на няколко часа е почнала да получава закани от симпатизантите на Костадин Костадинов.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР