Неотчетени гласове и приети протоколи с неизяснени действителни гласове е

...
Неотчетени гласове и приети протоколи с неизяснени действителни гласове е
Коментари Харесай

Тази вечер В кадър: Броенето - какво се обърка с протоколите от изборите

Неотчетени гласове и признати протоколи с неизяснени действителни гласове е открила ЦИК. Това заяви за Българска национална телевизия заместник-председателката на комисията Росица Матева. Това още един път повдига тематиката за равнището в секционните комисии - най-важното място за резултатите от вота.

Ивалена е ръководител на комисия, а Тереза - заместник-председател в 24 многомандатен регион в София. Изборният им ден стартира в 7.00, гласуването е машинно и с хартиени бюлетини. В изборната секция на Ивалена гласоподават 316 души.

" Със сигурност в отчитането на изборния ден, там е най-важно да сме деликатни. Доста хора са го казвали - не е значимо по какъв начин се гласоподава, а кой брои ", споделя Ивалена Томова.



В края на деня комисията на Ивалена стартира броенето. Няколко пъти то прекъсва с спор дали дадени бюлетини могат да се одобряват за годни. Членовете на комисията подхождат по-либерално, макар мнението на председателката, че бюлетината не дава отговор на стандартите, с цел да е годна. Попълването на протокола продължава дълго - съвсем два часа - поради сверяване на числата с електронен протокол - алтернатива, която РИК предлага за по-точни изчисления. Заради това, че пропущат такава инспекция, стотици членове на СИК-ове към този момент са на опашка пред Районната комисия. Голяма част от тях с неопределено попълнени протоколи, които се постанова да поправят на място.



" Натрупват се грешките, тъй като стават прекомерно доста контролите, прекомерно дълго е и времето ", споделя Тереза Мънгова.

" И в ЦИК откриваме, че има неотчетени гласове за избрани партии и обединения, само че няма по какъв начин да изправим ние тези данни, тъй като поправяме единствено неточности в пресмятането и противоречие при въвеждането ", сподели Росица Матева - заместник-председател на ЦИК.

При подозрение за неопределено отчитане и неточности, обвързване на РИК е да отвори чувала на секцията и да преброи още веднъж бюлетините. Оказва се, обаче,че има неточности и в данните, които РИК подават към ЦИК, макар сработотилите контроли при обработката.

" Приети са за първи път толкоз доста протоколи с неизяснени действителни гласове, което е неприемливо да се случва. Повече от 20 протокола, не дръзвам да кажа тъкмо какъв брой са, само че много протоколи са признати по този метод ", изясни Росица Матева.

За Тереза неяснотите са повече при видеонаблюдението. Голяма част от СИК-овете бяха комплицирани - какво тъкмо да снимат и по какъв начин. Някои не съумяха, други са правили по няколко записа. Това пък слага въпроса какво се е случвало, когато камерата е серпантина.



Ивалена и Тереза, с изключение на участници в изборния развой, са част от група студенти на преподавателя по изборни системи Ваня Нушева. Преди този избор изследват 1/3-та от протоколите от изборите през април 2021 година, когато още веднъж се гласуваше с машини и хартиени бюлетини. В формалните протоколи, качени на уеб страницата на ЦИК, студентите откриват близо 36 000 ремонти и неточности.

" Какво значи това - че средностатистическите неточности в един протокол са към 9-10. На процедура ние имаме единствено 12 % от секциите от протоколите, в които няма никакви неточности и ремонти ", изяснява Ваня Нушева - учител по изборни системи - СУ " Св. Климент Охридски ".

Какви са аргументите за огромния брой неточности в протоколите? Защо партиите оферират за членове на СИК неподготвени хора? Ефективно ли е образованието и какви промени са нужни в изборните правила, с цел да е вярно преброен всеки наш глас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР