Неофициално: днес служебният кабинет тегли 4 млрд. лв. Служебният кабинет

...
Неофициално: днес служебният кабинет тегли 4 млрд. лв. Служебният кабинет
Коментари Харесай

След „промяната: Принудени сме да изтеглим поне 6 млрд. лв. нов дълг до края на годината

Неофициално: през днешния ден служебният кабинет тегли 4 милиарда лева
Служебният кабинет се кани да изтегли най-малко 4 милиарда лева нов външен дълг на 15 септември, оповестява „ Капитал “. Те са част от емисионния календар, оповестен от Министерство на финансите, съгласно който страната ни ще би трябвало да изтегли минимум 6 милиарда лева дълг до края на годината.

След 7-месечното ръководство на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, вземането на нов дълг било извънредно неотложно, настояват специалистите. Фискалният запас е на ниско равнище, а предстоящият бюджетен недостиг, единствено за тази година – е от порядъка на 6.2 милиарда лева

Новата емисия идва в миг, в който Европейската централна банка се стреми да затегне паричната политика и на два пъти подвигна лихвите – към този момент с общо 1.25 процентни пункта.

Страната ни не е излизала на интернационалните дългови пазари от 2020 година, когато финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов сполучливо пласира 10- и 30-годишни облигации за 5 милиарда лева Доходността към оня миг за страната обаче беше извънредно преференциална – 0.39% за 10-годишните бумаги и 1.48% за 30-годишните.

По време на предходното държавно управление обаче неведнъж беше пускан дълг на вътрешния пазар, като последните опити се оказаха несполучливи.

Междувременно страната ни се срина и в Индекса на човешкото развиване. В отчета на организацията за 2021/2022 България заема 68-о място – директно след Албания, и е измежду първите страни във „ втора дивизия “, наречена високо човешко развиване.

Преди това България беше в първа категория – доста високо човешко развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР