Неофит е ангел, възкликна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан Очакваме

...
Неофит е ангел, възкликна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан Очакваме
Коментари Харесай

Вселенски патриарх Вартоломей идва за опелото на духовния ни водач, очаква се позицията на Москва

Неофит е ангел, възкликна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Очакваме на следващия ден Вселенският патриарх Варталомей да пристигна за светата литургия, само че до този миг нямаме уведомение от Руската православна черква дали ще изпратят собствен представител на опелото на Негово Светейшество Неофит. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който извършва функционалностите на краткотраен наместник на Светия Синод.

„ Ние поканихме всички предстоятели, а уведомително писмо дадохме на Негово светейшество Московския патриарх и на цяла Русия Кирил. Писмото имаше осведомителен темперамент, в което се оповестява за гибелта на Неофит и споделяме в какъв ред и порядък е опелото и всичко останало “, изясни той.

„ Сръбската черква удостовери, както и македонската, и албанската. Засега нямаме сведение от съветската черква за наличие на който и да било “, съобщи владиката. 

„ Патриарх Неофит е ангелът на Светата ни черква. Той е онази персона, която със своя престиж сплотява всичко църковно на територията на България в оня популярен смисъл на настоятелство и най-високо служение на православната черква “, добави той.

„ Неофит е толкоз неповторим човек и е определен от Бога още от ранните си години, че когато човек го види в неговата осанка, външност и когато чуе гласа му или се допре до певческия му гений, схваща, че е допрян от Бога “, споделя митрополитът. 

„ Блестящ композитор бе. Виждайки даден богословски текст го е нотирал. Той имаше извънредно самообладание, доброта, състрадание. Беше обичан човек. Много постоянно в своите проповеди повтаряше какъв брой комплицирана е днешната конюнктура на апатия и равнодушие към близък “, прибавя той.

„ Добрите хора нормално са пострадали. Единият му кръст беше на заболяването, тъй като най-голямото богатство за човек е да е здрав, само че в тежестта, отговорността на патриаршеското служение, съчетано с болките, още повече усложнява, само че се появяването тази велика добродетел -търпението “, разяснява митрополит Йоан. 

„ Патриарх Неофит към този момент не е при нас телом, само че за Бог всички са живи. Той ще ни оказва помощ от престола на Всевишния, поради добротата си “, акцентира той.

„ На идващото съвещание на Светия Синод на 19 март ще се съберем и ще имаме отговорността да изберем наместник-председател, който да приготви всичко належащо за провеждането на патриаршеския църковен събор и за избирането на нов патриарх “, съобщи варненският епископ. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР