Неочакваното завръщане на бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън

...
Неочакваното завръщане на бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън
Коментари Харесай

Какво означава завръщането на Дейвид Камерън в британската политика за Близкия изток?

Неочакваното завръщане на някогашния министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън в английската политика по време на войната на Израел в Газа и пропалестинските митинги във Англия породи въпроси по отношение на последствията за политиките на Обединеното кралство по отношение на Близкия изток.

Камерън, в този момент външен министър, преди е наричал Ивицата Газа „ затворнически лагер “ и се е застъпвал за решение с две страни на израелско-палестинския спор, само че също по този начин е бил корав покровител на Израел. На 9 октомври, когато Израел разгласи „ цялостна “ обсада на Газа и удари анклава в отговор на изненадващо нахлуване два дни по-рано от въоръжената палестинска формация Хамас, 57-годишният мъж направи своето изказване в интерес на еврейската страна.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Бомбардирането на Газа няма да донесе победа на Израел Болницата в Акса в Газа предизвестява пациентите, бебетата може скоро да се озоват в всеобщи гробове < /h3> Какво е „ човешки щит “, оправданието на Израел за убийствата на цивилни в Газа? завършек на списъка

„ Аз съм изцяло взаимен с Израел в този най-предизвикателен миг и изцяло поддържам министър-председателя и държавното управление на Обединеното кралство в тяхната недвусмислена и непоколебима поддръжка “, сподели той на X, в това число синьо-белия израелски байрак в обявата си. < /p>

Стотици хиляди протестиращи маршируваха в Лондон в символ на взаимност с палестинците в Газа през уикенда, до момента в който дребен брой крайнодесни групи проведоха контрапротести.

Премиерът Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи Суела Браверман в понеделник, откакто тя си навлече гнева, тъй като упрекна полицията, че е била прекомерно снизходителна към пропалестинските протестиращи и направи мнения, разказани като „ провокаторски “.

Той смени Брейвърман с външния министър Джеймс Клевърли, преди да разгласи Камерън за неочакван заместител на Клевърли.

Бен Уитъм, професор по интернационалните връзки в Училището по ориенталски и африкански проучвания в Лондон (SOAS), сподели, че до момента в който се чака Камерън да реализира „ по-примирителен звук “, той няма да бъде благоразположен към палестинците в спора.

„ Разбира се, като всеки върховен закостенял политик, той като цяло ще застане на страната на Израел и неговото хипотетично право да извърши офанзивата в Газа “, сподели той пред Ал Джазира.

Уитам сподели, че назначението на Камерън е имало за цел и „ изцеление на някои от раздялите в Консервативната партия “.

„ Смята се, че има мощни връзки със стратегически стопански сътрудници в Близкия изток “, в това число продължаващи персонални връзки с управлението на Саудитска Арабия, сподели Уитман.

„ Затворнически лагер “

По време на мандата си като министър-председател от 2010 до 2016 година Камерън подлага на критика „ противозаконните “ заселвания на Израел в окупирания Западен бряг и блокадата на Ивицата Газа. „ Газа не може и не би трябвало да бъде разрешено да остане затворнически лагер “, сподели той при посещаване в Турция през 2010 година

Тъй като обаче палестинците в Газа се възползваха от мимолетното преустановяване на огъня, което краткотрайно спря една от най-смъртоносните бомбардировки в анклава през 2014 година, неговата партия отхвърли апелите на членовете на обединението да преразгледат лицензите за експорт на оръжие за Израел, в случай че боевете се възобновят. < /p>

Израелският вестник Haaretz цитира епизода измежду аргументите, заради които Камерън е най-произраелският английски министър-председател в миналото, грабвайки почетната купа от „ пламенни “ поддръжници като Гордън Браун и Тони Блеър и „ безсрамни фенове на ционисткото начинание “ на калибъра на Маргарет Тачър и Харолд Уилсън.

„ В доста връзки той вижда Близкия изток доста сходно на Нетаняху “, сподели Haaretz, имайки поради сегашния министър председател Бенямин Нетаняху, който също заемаше поста от 2009 година до 2021 година От предишния месец насам Нетаняху неведнъж отхвърли преустановяване на огъня в Газа и даде обещание да изтрие Хамас „ от лицето на земята “ посредством въздушна и наземна атака, която умъртви повече от 11 200 палестинци.

По време на 50-дневните военни дейности, траяли от 8 юли до 26 август 2014 година, 2251 палестинци бяха убити. Сайеда Уорси, старши министър във външното министерство на Англия и първият английски мохамеданин, служил в кабинета, подаде оставка след пропадането на примирието и упрекна държавното управление на Камерън, че възприема „ морално незащитен “ метод към спора.

Варси сподели тогава, че реакцията на държавното управление на събитията в Газа е един от факторите зад радикализацията на английските мюсюлмани, което може да има последици за години напред, цитирайки ранни доказателства от Министерството на вътрешните работи.

И въпреки всичко наподобява, че членът на Камарата на лордовете е заровила брадвата, когато приветства Камерън назад в понеделник. „ Ако в миналото е имало време за уравновесено, премислено, състрадателно водачество, то е в този момент. Вашата страна има потребност от вас, ” сподели Варси на X.

Според Уитъм персоналните връзки на някогашния министър председател със Саудитска Арабия са изиграли решаваща роля за неговото политическо възобновяване. Камерън беше измежду шепа водачи, в това число някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро и някогашния старши консултант на президента на Съединени американски щати Джаред Къшнър, които пътуваха до Саудитска Арабия през 2019 година за срещата на върха „ Давос в пустинята “.

„ Имаме [стълб] в английската външна политика в Близкия изток, който става все по-голям в подтекста след Брекзит, което е... че тези задгранични стратегически съдружници отвън Европа, като Саудитска Арабия, са в действителност значими, ”, сподели Уитъм.

„ Поддържането на положителни връзки с тези сътрудници е над всичко друго “, добави той. „ И на Камерън се гледа доста като на претендент за последователност в това отношение. “

Военно присъединяване в Близкия изток

Камерън е бил последовател на потреблението на „ военната мощност “ на Англия за проваляне на групи, считани за „ терористи “ в Близкия изток. През 2014 година, до момента в който ISIL (ISIS) се опитваше да откри „ халифат “ в Ирак и Сирия, той предизвести, че Западът е изправен пред съществуването на „ екстремистка “ страна на границите на Средиземно море, в случай че ISIL успее в задачите си.

Правителството му се съгласи да разшири въздушните удари в Сирия от Ирак, където той гласоподава в поддръжка на нахлуването, когато беше импортирано в английския парламент през март 2003 година

„ Вероятно най-противоречивите външнополитически решения по времето на Камерън като министър-председател беше решението да се употребяват извънсъдебни убийства в Сирия, което сложи началото на стратегия за удари с дронове, която продължава и до през днешния ден “, сподели Уитъм.

След оставката му през 2016 година след несполучливия му опит Англия да остане в Европейския съюз, политиката на Камерън за Близкия изток беше преразгледана и беше открито, че има трайно влияние върху района.

През 2011 година, когато Англия и Франция се намесиха в Либия, държавното управление на Камерън сподели, че интервенцията има за цел да отбрани цивилни под обстрел от дългогодишния водач Муамар Кадафи. Но комисията по външни работи по-късно проучва решението и откри, че то се основава на неверни разследващи данни и е ускорило политическия и стопански колапс на северноафриканската страна.

В парламентарния отчет се заключава, че Камерън е имал „ решаваща “ роля в решението за интервенция и би трябвало да носи отговорността за ролята на Англия в рецесията в Либия.

Подобно на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, Камерън отвори пътя към потреблението на смъртоносна мощ в елементи от Близкия изток, сподели Уитъм. „ Камерън сподели, че е мощно заинтригуван от военна интервенция в района “, сподели той.

„ Не бих желал да злоупотребявам дали той ще се причисли към хора от произраелски гласове и евентуално ще показа Хамас като продължение на ISIS. Това ще се свежда до линията, която следва Сунак и Камерън ще би трябвало да я следва. “


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР