Неочаквано откритие е направил екип на Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO)

...
Неочаквано откритие е направил екип на Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO)
Коментари Харесай

Астрономи се натъкнаха на „гигантска ДНК“ в Космоса

Неочаквано изобретение е направил екип на Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) в Съединени американски щати. При проучване на струи (джетове) на галактиката Messier 87 (M87) учените са разкрили загадъчна спираловидна конструкция, която доста наподобява на структурата на ДНК.

Изследването е оповестено в изданието, а в резюме за него се споделя на. Откритието е направено благодарение на инструмента VLA.

Астрономите изучили голяма конструкция галактически материал, изхвърлен от ядрото на гигантската елиптична вселена Messier 87, която се намира на 55 милиона светлинни години от Земята. В резултат на галактическия джет е открита спираловидна конструкция.
Двойка черни дупки са открити рекордно покрай Земята
Учените са разкрили две свръхмасивни черни дупки в галактиката NGC 7727 в съзвездие Водолей. Те се намират единствено на 1600 светлинни години...

„ Докато създавахме висококачествени изображения с VLA на няколко разнообразни дължини на радиовълните на галактиката М87, ние за първи път успяхме да разкрием триизмерната конструкция на магнитното поле в този джет – споделя ръководителят на проучването Алиса Пасето от Националния самостоятелен университет на Мексико. - Материалът в този джет съставлява двойна серпантина, сходна на структурата на ДНК. “



Снимка: Pasetto et al., Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Самата вселена М87 крие в своя център свръхмасивна черна дупка, която превъзхожда по маса нашето Слънце към 6,5 милиарда пъти. През 2019 година астрономите са съумели да получат нейно изображение, като то е станало, правена в миналото от учените.

„ Според прогнозите покрай тази черна дупка следва да се образуват спирални магнитни полета – изяснява съавторът на проучването Хосе Марти от Университета на Валенсия. – Смята се, че те би трябвало да играят доста значима роля в насочването на материала в тясна бликам, само че не чакахме да открием толкоз мощно спираловидно магнитно поле, разпростряло се толкоз надалеч. “
Мистериозна преграда е открита в центъра на Млечния път
Астрофизици са разкрили, че от центъра на Млечния път до Земята доближават доста по-малко галактически лъчи, в сравнение с би трябвало спор...

Дължината на спиралния джет е към 3300 светлинни години съгласно оценките на учените. Той надминава всички параметри, предсказани по-рано от космологичните модели за сходни обекти. „ Космическата ДНК “ занапред следва да се учи детайлно.

Досега се смяташе, че магнитното поле отслабва с отдалечаването от черната дупка. В дадения случай то остава задоволително мощно на огромно разстояние. Изследователите считат, че неустойчивостта на потока материал в струята може да прави магнитното поле по-подредено на дистанциите, закрепени от инструмента VLA. Нестабилността основава области с по-високо налягане, които на собствен ред притискат линиите на магнитното поле.

Астрономите считат, че точно това взаимоотношение сред неустойчивостите в потока и магнитното поле основава структурата на двойна серпантина, която учудващо наподобява на ДНК. Астрономите са на мнение, че сходни феномени може да протичат в сходни струи от галактиките в цялата Вселена.

„ M87 е относително покрай нас и нейният джет е доста мощен, което го прави отлична цел за проучване. Следите, които ни дава, могат да ни оказват помощ да разберем това доста значимо и евентуално навсякъде събитие във Вселената “, добавя Хосе Гомес от изследователския център IAA-CSIC в Гранада, Испания.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР