Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена

...
Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена
Коментари Харесай

Финансовото министерство: Констатирани са нови нарушения, свързани с АДФИ


Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3,34 пъти на вложенията в ново съоръжение и обзавеждане по отношение на предстоящите доходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен интервал на деяние на контракта и неравноправно отнасяне на участниците в процедурата - това са главните констатации от изключителния одитен ангажимент на активността на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), разпореден със заповед от министър Асен Василев на 16 юни 2021 година и осъществен от дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ в МФ.

Одитният ангажимент обхвана финансово-стопанската активност на АДФИ, обвързвана с ръководството на парцел – частна държавна благосъстоятелност, представляващ образователна база – почивен център на АДФИ в курортен комплекс Албена, както и подписания на 07.04.2021 година контракт за отдаването й чартърен на съдружие с нестопанска цел „ Асоциация на специалистите по финансов надзор в България “ (АЕФКБ), стартираните публични поръчки, подписаните контракти и осъществените разноски за ремонт и обзавеждане на образователната база за интервала 01.01.2020 година – 28.05.2021 година.

Окончателният отчет разкрива, че общият размер на разноските за ремонтни действия, съоръжение и обзавеждане на образователната база в к.к. Албена, осъществени от АДФИ по подписани контракти и издадени фактури за интервала 01.01.2020 година – 28.05.2021 година, възлиза на 200 767,01 лева без Данък добавена стойност, от които 98,14 % или 197 043,01 лева са направени след датата, на която е деклариран интерес за наемане въз основата от АЕФКБ (с писмо от 15.09.2020 г.) и при изразено кардинално единодушие за нейното отдаване от страна на АДФИ (с писмо от дата 24.09.2020 г.). Те съставляват 96,95 % от упования доход от наем за целия 10–годишен интервал на деяние на контракта с АЕФКБ.

Одитният екип е изразил запаси във връзка с икономическата целенасоченост на подписания контракт за отдаване на образователната база в к.к. Албена чартърен, при избраната в него наемна цена. Инвестициите в базата, осъществени от АДФИ след 15.09.2020 година, са основали стопански капацитет за бъдещия наемател, без да са довели до образуване на наемна цена, осигуряваща нужната норма на възвращаемост на вложените средства и предоставените запаси от страна на организацията.

Съгласно одитния отчет, два от критериите за асортимент, заложени в обявлението и документите на стартираната от АДФИ публичната поръчка с предмет „ Извършване на ремонтни действия в къщи № 1, №2 и №3, някогашен магазин и склад в почивна база на Агенция за държавна финансова ревизия в курортен комплекс Албена, община Балчик, област Добрич “, би могло да се счетат за нестимулирано повишени и голословно ограничаващи присъединяване на заинтригувани лица в процедурата, в противоречие на член 2, алинея 2 от Закона за публичните поръчки (ЗОП). Наред с това, в отчета са установени пропуски в активността на комисията, избрана от възложителя да прегледа, оцени и класира получените предложения. Участник в процедурата е отхвърлен на официално съображение, като комисията не е приела показаната в ЕЕДОП информация за три имена и ЕГН на лицата, които ще извършват поръчката за лист от лицата по смисъла на член 64, алинея 1, т. 3 от Закон за обществените поръчки. Същевременно участникът, определен за реализатор на публичната поръчка, не е показал изисканата от комисията, на съображение член 67, алинея 5 от Закон за обществените поръчки, информация за заявения оборот в сферата, попадаща в обсега на поръчката. Допълнително показаните документи - доклади за приходите и разноските на участника, потвърждават годишен общ оборот по смисъла на . В одитния отчет е посочено, че за комисията е било налице съображение за неговото премахване, според член 107, т. 1 от Закон за обществените поръчки. Изразено е одиторско мнение за съществуване на индикации за неравноправно отнасяне на участниците в процедурата при осъществената преценка на комисията по отношение на основанията за премахване. Това мнение в следствие е доказано и от обстоятелството, че с Решение № 718/15.07.2021 година на Комисия за защита на конкуренцията е анулирано като незаконосъобразно Решение № 6445929/28.05.2021 година на основния секретар на АДФИ. На Агенцията е предоставено да заплати разходи в общ размер на 1 850 лв..

В одитния отчет е изразено мнение, че установените в границите на осъществяването на уговорката несъответствия са знак за незадоволителна успеваемост на системата за вътрешен надзор в АДФИ и от страна на управлението на Агенцията следва да се положат старания за възстановяване на контролната среда, ръководството на риска и контролните действия, в това число предварителния надзор за правомерност при образуване и осъществяване на процедури за възлагане на публични поръчки.

За горните несъответствия ще бъдат взети съответните управнически решения.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР