Необикновена изложба на четири пловдивски художнички събра почитателите на модерното

...
Необикновена изложба на четири пловдивски художнички събра почитателите на модерното
Коментари Харесай

Пловдивски художнички прокопаха тунел до Алпите

Необикновена галерия на четири пловдивски художнички събра феновете на модерното изкуство в изложба „ Ромфея “ под тепетата през вчерашния ден вечерта. Най-интересната част от експозицията „ Другите неща “ на групата „ Жени на Ръба “ бе разиграната пред публиката жива картина.

Четирите дами - Моника Роменска, Албена Михайлова, Венета Маринова и Надя Генова, пременени в тъмносини униформи, копаеха с лопати в пръстта по пода на залата. На стената зад тях вървеше видео от Алпите. Художничките са снимали видеото през лятото.

„ Вдъхновението ни пристигна от една картина на Моника, която тя нарисува през 1995 година в алпийското градче Скуол. Горната част от платното е изцяло нормална – планински връх, само че долната половина е сюрреалистична – няколко мъже в униформи се разхождат по ливадата и се вглеждат в дупки “, описа пред „ Марица “ Албена Михайлова.

През лятото те са се събрали на същото място в Алпите, с цел да снимат филмчето и да пресъздадат платното 23-години по-късно. Освен него, в „ Ромфея “ могат да се видят и още три къси видеа с пърформанси на Моника Роменска. По стените пък са подредени нейни картини в чест на юбилея й.

Моника, Албена, Венета и Надя са част от паметната авангардна група „ Ръб “, основана през втората половина на 1980-те в Пловдив. „ През 1989 година вярвахме в измененията и смятахме, че с прехода ще се наложат нови полезности в обществото, само че това не се случи. Наблюдаваме деградация и едно сиво всекидневно отношение към изкуството “, счита Албена.

Четирите „ Жени на Ръба “ не стопират да творят дружно и да вършат общи изложения в Пловдив и другаде. „ Тайната на нашето дългогодишно съдействие е, че ние сме доста положителни приятелки “, добавя Албена Михайлова.

Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР