Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в

...
Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в
Коментари Харесай

На 1 юни децата на Женския пазар ще закачат минувачите

Необичайно събитие от и за децата на Женския пазар в София ще се организира по случай интернационалния ден на детето, първи юни - с описване на истории и четене на лирика. Събитието ще стартира в 11 часа и е ориентирано както към децата и младежите, които обитават ежедневно на Женския пазар, по този начин и към всички гости на мястото.

Това оповестиха уредниците от " Павилион 19: място за игра " – самодейност на Центъра за просвета и спор " Червената къща " Андрей Николов ", ориентирана към спешна работа с локални и мигрантски общности на Женския пазар посредством изкуство, просвета и психо-социална поддръжка.

В " Павилион 19: място за игра " децата, младежите на улицата и техните фамилии вземат участие в ателиета за обучение (четене и писане), в ателиета по изкуства (театър, психодрама, танц, рисуване) и в обществено ателие за описване на истории. Освен това получават самостоятелна психо-социална поддръжка.

На първи юни децата, които посещават ателиетата за обучение и изкуства ще употребяват типичен литературни текстове, с цел да влязат в другарство с минувачите. Те ще стартират с интерпретация на " Бърканица в приказките " по Джани Родари, в която разказвачите показват един от най-популярните сюжети в международната просвета (сюжета за Червената шапчица). Променяйки елементи от приказката, децата ще предизвикат публиката да стане дружно с нея съавтор в разказването на историята.

" По този метод сътворяваме пространство за спонтанна среща с хората, които по една или друга причина в никакъв случай не са разговаряли с децата на пазара ", означават уредниците.

После децата ще предизвикат минувачите лирика. От единия до другия завършек на пазара ще премине шествие от деца и младежи, които ще четат и раздават на минувачите стихове.

" Това е прекарване, което им разрешава да влязат в ролята на даващи, вместо да бъдат в нормалната си позиция на молещи за нещо и отбягвани ", изясняват от " Червената къща ".

Ще бъде проведено и ателие за родители " Подарък за моето дете ", в което майките и бащите ще имат разполагаем материали за ръчна направа, с които да сътворят дребен предмет за спомен.

Целта на уредниците е да извърнат вниманието към тези деца, които нормално не получават особено внимание. И още, да покачат чувствителността и общуването отвън предубежденията и страховете, които съществуват към деца на улицата и техните фамилии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР