Необходимо е преминаването към четиридневна работна седмица да стане при

...
Необходимо е преминаването към четиридневна работна седмица да стане при
Коментари Харесай

Медведев: Русия върви към четиридневна работна седмица

Необходимо е прекосяването към четиридневна работна седмица да стане при опазване на същите заплати като при петдневната работна седмица.

Това съобщи заместник-председателят на Съвета за сигурност (СБ) на Руската федерация Дмитрий Медведев в изявление за съветски медии, предаде ТАСС, цитира Дир.бг.

" Никой в никакъв случай не е споделил, че четиридневната работна седмица е минус в заплащането. Не несъмнено - акцентира той. - За четири дни би трябвало да получите същото като в този момент за пет. "

Медведев обърна внимание на обстоятелството, че поради пандемията забележителен брой процеси са се " свили онлайн ". Хората започнаха да работят вкъщи и доста от тях не възнамеряват да се връщат към предходния формат, защото по разнообразни аргументи отдалечената работа е комфортна за тях.

Съвсем явно е, продължи зам.-председателят на Съвета за сигурност, че работната седмица за такива категории жители въобще не е наложително да е петдневна. " В някои случаи даже четири (дни) са задоволителни. А в някои случаи, когато е належащо, можете да работите в неделя ", сподели той.

Според Медведев пандемията е основала условия за развиване на тази наклонност. " И ние по всевъзможен метод способстваме за тази наклонност, тъй като по самодейност на (партия) " Единна Русия " бяха признати промени в трудовото законодателство за отдалечена работа, за онлайн работа, за пресмятане на работното време, за заплатите за този интервал ", напомни той. " Така че към този момент оформяме и консолидираме тези трендове, бих споделил. "

Заместник-председателят на Съвета за сигурност означи, че за първи път се е заговорило за четиридневна работна седмица през 60-те години на предишния век, а в този момент в някои страни тя се внедрява пробно, а в някои " към този момент е въведена и в действителност законно. "

Тук става дума за икономическата подготвеност за подобен режим на работа, счита той. " Всички ние доста добре разбираме, че човек би трябвало да се възвърне, че три почивни дни са по-добре от два, разбирате ли. Но това не може да се направи единствено с един щрих на химикалка ", изясни Медведев. " Между другото, в никакъв случай не съм казвал това " от тази и тази дата би трябвало да се вкара четиридневна работна седмица ".

Зам.-председателят на Съвета за сигурност счита, че към този формат на работа би трябвало да се премине при назряване на икономическите предпоставки за обособените браншове, въз основа на общата икономическа обстановка в страната. Но като цяло, би трябвало да се стремим към " четиридневния интервал ", безапелационен е той.

Медведев напомни, че относително неотдавна, преди към 60 години, в страната имаше шестдневна работна седмица, а в някои страни тя към момента съществува. " Шестдневна работна седмица. Сега наподобява като нелепост. Два почивни дни е безусловно естествено. И три почивни дни е обикновено. Но е належащо всички предпоставки за това да узреят. Между другото, те стартират да се демонстрират ", счита той.

Според заместник-председателя на Съвета за сигурност преди пандемията доста неща изглеждаха футуристични, а " четиридневният интервал " изглеждаше вероятен единствено " някой ден, може би, когато (хората) бъдат сменени от роботи ". " И в този момент, когато мнозина минаха на отдалечена работа, има доста смисъл в тази четиридневна работна седмица ", акцентира Медведев. " Естествено, без смяна в заплатата ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР