Необходимо е нормализиране на българския политически живот. ... Правителство на

...
Необходимо е нормализиране на българския политически живот. ... Правителство на
Коментари Харесай

Ива Митева: Правителство на всяка цена не трябва да се прави, хората ще бъдат отвратени

" Необходимо е нормализиране на българския политически живот.... Правителство непременно не би трябвало да се прави, тъй като хората ще бъдат отвратени ".

Това сподели пред БНР Ива Митева, някогашен ръководител на Народното събрание от " ИТН ", която в този момент е специалист в парламентарната администрация.

Тя не отговори дали ще прави собствен политически план.

" Ако нещо върша и желая да направя, е единствено поради това, тъй като не желая да остане, че съм излъгала българските гласоподаватели, които са дали своят вот за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го създадем всички дружно.... Не желая да бъда човек, който се е появил в политиката, с цел да вземе нещо. Единственото, което желая, е името ми да остане чисто, " изясни Митева.

По думите ѝ качеството на работата в Народното събрание от ден на ден пада.

" Всеки си прави каквото желае в Народното събрание, а правилото е " в случай че мине ".... В последните три Народното събрание изгоря доста престиж, мощ, нерви, време и то за нищо, ".

В сегашния парламент липсват характерности, уточни Митева.

Според нея в Изборния кодекс са заложени условия, които ЦИК няма да може да реализира.

" Това, което се направи (промените в ИК - б.р.), нарушава равното изборно право.... Накрая ще се окаже, че няма да има гласоподаване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласоподавам с хартиена бюлетина, с цел да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен.... Трябваше да одобряват предлагането на Българска социалистическа партия от 2020 година - да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза обособен протокол от машината, а обособен протокол от хартиеното гласоподаване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има единствено един. Бележката от машината е с отразения избор, само че не материализира волята на гласоподавателя, тъй като не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи, " разяснява Ива Митева.

Тя предвижда, че в посочения период няма да може да се създаде и нужната хартия за машините за гласоподаване.

Митева разяснява още, че в решението на Народното събрание за даване на военна помощ за Украйна има заложен проблем още с първото решение.

" Проблемът е заложен още в първото решение от ноември за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна. В него се споделя, че предоставяме помощ, а Министерски съвет би трябвало да каже какво имаме. По Конституция обаче вътрешната и външна политика са в прерогативите на Министерски съвет. И тук се трансферира една отговорност на Народно събрание, която то няма.... Новото решение от декември е с безусловно същото название. Първите две точки в него остават висящи. Има разбъркване на компетентности, " изясни някогашната шефка на Народното събрание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР