Необходимо е НАТО и САЩ да увеличат присъствието си в

...
Необходимо е НАТО и САЩ да увеличат присъствието си в
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО и САЩ трябва да засилят присъствието си в Арктика

Необходимо е НАТО и Съединени американски щати да усилят наличието си в Арктика на фона на засилената съветска военна интензивност в района. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар за Welt am Sonntag.

" НАТО би трябвало да ускори наличието си в Арктика ", показва генералният секретар на Алианса, без да влиза в елементи.

Преди няколко дни по време на посещаване в Канада Столтенберг означи, че противодействието против Русия в Далечния север е стратегически въпрос за НАТО и Алиансът се нуждае от мощно съюзническо наличие в Арктическия район.

Арктика е сфера на ползи за редица страни: Съединени американски щати, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Норвегия, Швеция и Русия.

Значението му нараства заради изменението на климата. Въпреки че стоплянето в района може да има пагубни последствия за международните морски равнища, намаляването на леда отвори нови морски пътища и сътвори благоприятни условия за произвеждане на сила.

Чрез дългата си арктическа брегова линия Русия оказва въздействие върху района, частично посредством разширението на военното си наличие. Така Москва разгласи откриването на руски военни бази в Арктика и инсталирането на съвременни оръжия, в това число свръхзвукови.

Китай също претендира за ползи в Арктика, наричайки себе си „ страна наоколо до Арктика “ и търси способи да разшири достъпа си./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР