Необходимо е ефективно решение на ситуацията с ваксините срещу COVID-19

...
Необходимо е ефективно решение на ситуацията с ваксините срещу COVID-19
Коментари Харесай

Искаме предоговаряне на доставките на ваксини срещу COVID

Необходимо е дейно решение на обстановката с имунизациите против COVID-19 и подписаните от Европейската комисия контракти. Това е декларирал през днешния ден министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на еврокомисаря по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду по време на видеоконферентна среща, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Министърът припомнил на еврокомисаря, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо във връзка на контракта с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

България продължава да упорства за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, за доставка на ваксини за интервала 2022-2023 година Възможните решения са или преустановяване на въпросния контракт, или незабавна смяна в посока доста понижаване на количествата, планувани в контракта, като се обезпечи опцията на страните членки да поръчват действително нужните им количества.

Д-р Меджидиев изтъкнал, че следва да се обмисли опцията за назад изкупуване на имунизациите от страна на Европейската комисия и предизвестил, че в случай че не се промени или приключи договорът, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, или не се подсигурява понижаване на количествата, то идните доставки подлежат на бракуване още от момента на приемане. Това пък е сериозен бюджетен и репутационен риск освен за България, само че и за Европейска комисия, и то в изискванията на сериозна финансова рецесия.

По време на диалога сред доктор Асен Меджидиев и Стела Кириакиду здравният министър на България подчертал, че това е следващ опит за предоставяне на явен сигнал към Европейска комисия за нуждата от интервенция.

В петък министърът ще взе участие в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, в Брюксел. В рамките на съвещанието министрите на опазването на здравето на страните членки ще проведат спор точно по тематиката за имунизациите за COVID-19 и по-специално по отношение на ограниченията, които Европейската комисия следва да предприеме от името на страните членки във връзка със съществуващите съглашения за закупуване на ваксини (АРА).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР